Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Snelle groei met tweevoudig FD Gazellen genomineerde Voys

Voys is voor de tweede keer genomineerd voor de FD Gazellen. Vorig jaar werd Voys tweede in de regio Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel.

FD gazellen genomineerde

Een interview met Mark Vletter, oprichter van Voys door Peter Schoenmaker, sales manager bij Graydon.

1. Kunt u wat meer vertellen over uw bedrijf? Wanneer heeft u Voys opgericht en wat is uw core business?

Voys is dé zakelijke telecomprovider. We zijn een spin-off van TNO en in 2006 verzelfstandigd. Wij zorgen ervoor dat bedrijven kunnen bellen en dat ze optimaal bereikbaar zijn. De telecomsector een beetje mooier maken is onze reden van bestaan.

2. En toen werd u ineens FD Gazelle! In de spotlight. Wat heeft dat u gebracht?

Het is een erkenning voor de mensen die bij Voys werken en die iedere dag kijken hoe we de klant nog beter kunnen bedienen. Daarnaast maakt het je organisatie zichtbaar.

3. Wat is u het meest bijgebleven van de FD Gazellen Awards in 2012?

De gezellige informele sfeer en de bijzondere bedrijven die er samen komen.

Voys team bij FD Gazellen Awards 2012

4. Wat is volgens u de reden dat u zo snel gegroeid bent? Dat u het zover heeft geschopt?

De basis is de goede techniek. Op die techniek staat een organisatie die de klant centraal stelt. Onze online telecomomgeving bestaat uit legoblokken. Die kun je op elkaar stapelen om op ieder moment optimaal bereikbaar te zijn. Deze legoblokken, onze diensten, zijn per dag aanvraagbaar en opzegbaar. Daarmee heeft de klant altijd de beste telecomoplossing voor zijn of haar bedrijf, die ook nog eens zeer kostenbesparend is.

5. Wat waren de grootste uitdagingen voor u in die tijd?

Het vinden van een organisatiemodel dat past bij onze mensen en de manier waarop wij de wereld zien.

6. Hoe gaat het nu met Voys?

Het gaat bijzonder goed. De mensen bij Voys gaan met heel veel plezier naar hun werk, onze klanten zijn zeer gelukkig en dat heeft er gezamenlijk voor gezorgd dat we ook dit jaar weer een prachtige groei realiseren.

7. Groei betekent constant investeren. Nieuwe (ICT) infrastructuur, personeel, nieuwe werkplekken, voorfinanciering van producten en diensten. Hoe heeft u ervoor gezorgd dat uw bedrijf financieel gezond bleef?

Als je het hebt over de financiën, dan hebben we een goede controller die de cijfers scherp in de gaten houdt. Budgetten zijn gekoppeld aan percentages van de maandelijkse omzet en heel veel kern- en stuurcijfers zijn real time beschikbaar.
 
Onze ICT-infrastructuur is relatief simpel. Alle diensten die wij gebruiken, van documenten tot telecom, zitten ‘in de cloud’.

Voorfinanciering blijft lastig. Banken vinden het moeilijk om ons in een passend financieringsmodel te plaatsen.

Ongeveer 30% van onze mensen houdt zich bezig met doorontwikkeling van het product en de diensten. Deze mannen en vrouwen zorgen ervoor dat we de telecomoplossing van morgen blijven aanbieden.

De manier waarop wij met elkaar werken, maakt het makkelijk om nieuwe mensen te vinden die passen binnen ons bedrijf. Voys heeft geen management en kent geen functies. Deze manier van werken hebben we het Voys Model genoemd. Binnen het Voys model hebben onze collega’s veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat is één van de belangrijkste oorzaken dat Voys blijft groeien.

8. In deze tijd is het verzamelen en juist inzetten van informatie over de markt, uw afnemers, uw concurrentie en bijvoorbeeld wet- en regelgeving erg belangrijk. Hoe zorgt u ervoor dat u over de juiste informatie beschikt?

We laten ons inspireren door technische innovaties, en dan met name op het gebied van internet. Voys ontwikkelt eigenlijk continu voor en met de klant. De combinatie van klantwens, technische innovatie, marktkennis en ervaring bepalen het ontwikkelpad van de organisatie.

9. Het aantrekken en goed inzetten van kapitaal. Ook dit is een belangrijke uitdaging. Hoe zorgt u ervoor dat u beschikt over het juiste kapitaal?

Voys is volledig gefinancierd met autonome groei en, eerlijk gezegd, is dat erg prettig. Externe funding brengt een nieuwe invloed in het bedrijf. Op dit moment wordt de richting van het bedrijf voor 100% bepaald door onze visie en door de klant waarvoor wij ontwikkelen. Vooral de relatie met de klant komt geregeld onder druk te staan als er andere financiële krachten in je bedrijf worden geïntroduceerd.

10. Wat zijn je tips voor andere snelle groeiers?

Verandering is de enige zekerheid die je hebt. Zorg er dus bij het realiseren van je toekomstvisie voor dat techniek en vooral de organisatie flexibel genoeg zijn om mee te bewegen met je klant.

FD Gazellen 2012

Dit artikel is geschreven in het kader van de FD Gazellen Awards 2013. Jaarlijks zetten het Financieele Dagblad en Graydon de snelst groeiende bedrijven van Nederland in de spotlight met deze onderscheiding. Deze bedrijven dragen sterk bij aan de werkgelegenheid en het herstel van de Nederlandse economie. Graydon steunt ondernemend Nederland bij hun uitdaging om snelle groei in goede banen te leiden en voorziet  de lezers tot aan de finale van de FD Gazellen via dit medium door middel van artikelen, onderzoeken en cases. Hierbij wordt vooral gekeken naar zaken als de juiste inzet van kennis en kapitaal om verdere groei te kunnen realiseren; het bedrijf financieel gezond te houden en de concurrentie voor te blijven.

Gelijkaardige publicaties