Spookfacturen en andere ongewenste post

Zelfs nadat u 'non-mailing indicator' hebt aangevinkt bij de KvK ontvangt u nog post van verschillende bedrijven. Waarom gebeurt dit?

Na het opstarten van je business heb je wel wat beters te doen dan vage facturen en allerhande aanbiedingen door te spitten. Immers moet het geld eerst verdiend worden voordat het kan worden uitgegeven.

Chapter 1

Wat is een spookfactuur?

Allereerst het thema spookfactuur. Een spookfactuur is een factuur die u ontvangt van een bedrijf dat u niet kent voor een nooit geleverde dienst of producten. Fraudeurs gokken erop dat u deze factuur niet goed controleert en samen met andere rekeningen betaalt. Met name grote organisaties betalen facturen vaak klakkeloos, tenzij er een controleproces is ingericht. Laat u niet in het ootje nemen en vraag bij twijfel altijd naar de opdracht(bevestiging).

Chapter 1

Wat is een spookofferte?

De spookofferte is een offerte die eruit ziet als een factuur. Alleen als u de kleine lettertjes leest, ziet u dat het om een aanbod gaat en dat het geen factuur is. Van een betalingsverplichting is dus ook geen sprake! Betaalt u deze nota, dan zit u vast aan een overeenkomst met de betreffende onderneming.

Er was lange tijd een spookofferte in omloop van De Telefoongids / Gouden Gids met een bankrekeningnummer in Malta die bij organisaties binnenkwam via het algemene info e-mailadres of via de fax.

Chapter 1

Spookfacturen zijn populair in de zomer

De zomer is het hoogseizoen voor beroepsfraudeurs. Als u op het strand ligt, draaien deze bedriegers overuren. Veel mensen zijn op vakantie en de fraudeurs gokken erop dat degene die de facturen goed moet keuren, ook aan het genieten is van de zomer en dat de facturen blindelings worden betaald.

Chapter 1

Gezonde verstand gebruiken

Met een beetje gezond verstand is het meestal relatief gemakkelijk om spooknota's te spotten. Er hangt vaak toch een luchtje aan:

  • Wees extra alert bij facturen die naar algemene info@ e-mailadressen worden gestuurd, of via de fax binnenkomen.
  • Vaak zijn de gegevens op spookfacturen zeer beperkt. Zo staat er bijvoorbeeld geen telefoonnummer op. Of geen KvK nummer. Dat is verdacht en moet u extra alert maken.
  • Er staan dubieuze gegevens op. Waarom zou De Telefoongids een bankrekeningnummer hebben op Malta? Of waarom heeft een Nederlands bedrijf een adres in Brussel?
  • Vaak zijn de bedrijfsnamen een variatie op de namen van bekende bedrijven. Centrale Register voor Bedrijven doet je denken aan de KvK. Het lijkt betrouwbaar omdat de envelop samen met die van GraydonCreditsafe op de mat valt.
  • Let op: spookofferte! Bedrijven bellen u op met een vraag over het controleren van adresgegevens en sturen u vervolgens een fax met de vraag de gewijzigde gegevens nog even te controleren en voor akkoord te ondertekenen en terug te sturen. Vervolgens zit u aan een overeenkomst vast.

Chapter 1

Tips voor het omgaan met spookfacturen

  • Als u twijfelt over een factuur, betaal de factuur niet, ook niet als de betalingstermijn al bijna is verlopen. Neem altijd contact op met de organisatie om te checken waar het om gaat.
  • Vraag om een opdracht(bevestiging).
  • Zet nergens uw handtekening voordat u weet waarvoor u tekent en wat de financiële consequenties hiervan zijn.
  • Laat u niet onder druk zetten! Hoogstwaarschijnlijk heeft ú gelijk!
  • Check of het bedrijf staat ingeschreven bij de KvK.
  • Zoek op Google de naam van het bedrijf waarvan u een factuur hebt gekregen. Vaak zult u zo vanzelf terechtkomen op een forum van bijvoorbeeld Tros Radar, waardoor u weet dat het hier om een geval van fraude gaat.
  • Richt een factuurcontrole proces in, waarbij de factuur altijd moet worden gefiatteerd door degene die verantwoordelijk is voor de geleverde dienst/producten.
  • Meld fraude bij het Steunpunt Acquisitiefraude.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Zakendoen: wat moet u weten?

Schat vooraf in of het verstandig is om zaken te doen met een partij

Debiteurenrisico verkleinen

4 instrumenten om uw debiteurenrisico te verkleinen

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.