Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Sportief inkopen

Dat het hele leven vol risico’s zit, hoef ik u niet te vertellen. U zult maar rustig in de trein zitten in de Franse Provence. Uw trein wordt  getroffen door een vallend rotsblok en ontspoord. U hebt net pech omdat u precies op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent. Risico's horen erbij en zijn soms onvermijdelijk.

Als debiteurenbeheerder bent u dagelijks bezig met het inschatten van de risico’s die klanten met zich meebrengen. Maar hoe zit het met inkopers?

Sportief inkopen

Afgelopen week verscheen het boek  "Sportief inkopen", geschreven door Royan van Velze en Koen de Wijs. Beiden zijn inkoper in het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem. In dit boek wordt het tactische en strategische inkoopproces beschreven met een knipoog naar de sport. 

Inkopen en sport zijn immers allebei gebonden aan al dan niet geschreven regels die onder meer te maken hebben met fair-play. Goed inkopen en tegelijk eerlijk zaken doen met aandacht voor zowel prijs als kwaliteit. Dit hoort bij de geest van deze tijd. Alleen de geest van deze tijd is ook dat er nog wat bedrijven failliet gaan en daarmee loopt een inkoper een groot risico. Met de ruim twaalf duizend faillissementen van vorig jaar moesten ook vele duizenden inkopers op zoek naar een nieuwe leverancier. 

Soms is dat eenvoudig, want de concurrentie is moordend. Maar in andere gevallen zijn de specificaties van de in te kopen goederen te specifiek om direct een andere leverancier te kunnen aanwijzen. Zeker een die daarnaast ook nog eens voor een goede prijs kan leveren. 

Hiermee lopen bedrijven aanzienlijke schade op aan:

  • Continuïteit
  • Financiën
  • Imago
  • Of kunnen niet voldoen aan specifieke vergunningen of kwaliteit

5 tips voor de inkoper

Zoals ik aan het begin al beschreef zijn sommige risico’s onvermijdelijk,  maar andere zijn eenvoudig in kaart te brengen. Daarom sluit ik af met  5 tips voor de inkoper:

  1. Inzicht in de solvabiliteit
    Zorg dat u inzicht heeft in de solvabiliteit van uw strategische inkooppartners.
     
  2. Recente informatie
    Vraag uw leverancier gerust om meer of recente informatie, zeker als u een belangrijke partner bent. Jaarrekeningen zeggen veel, maar niet alles. U wilt namelijk toch weten wat de strategie van de onderneming is, en hoe hun business model er over 5 jaar uitziet.
     
  3. Confronteer en vraag om uitleg
    Confronteer uw leverancier met een negatieve kredietbeoordeling en vraag om uitleg. Bespreek de betaling- en leveringscondities met extra veel zorg.
     
  4. Zorg voor een goede relatie met de CFO
    Verkopers en technische specialisten hebben niets met kredietwaardigheid en kennen vaak zelf de kredietwaardigheid van hun eigen onderneming niet, zorg dus ook voor een goede relatie met de CFO van uw toeleverancier
     
  5. Ga tijdig op zoek naar een vervangende leverancier
    Ga tijdig op zoek naar een vervangende leverancier, zodat u bij een faillissement de risico’s in bedwang houdt.
Gelijkaardige publicaties