Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Sportmetaforen

Sportmetaforen gaan niet op

Ik ben er verschrikkelijk allergisch voor: metaforen uit de sport die gebruikt worden voor het leiden van een organisatie. Vooral als ze worden gebracht door betweterige types als Hans van Breukelen; dan slaat de kriebel direct toe. De eenvoudigheid van een sportwedstrijd gaat nu eenmaal niet op voor de complexe werkelijkheid van het dagelijks leven. Een sportwedstrijd heeft eenduidige tegenstanders: het is winnen of verliezen, de spelregels zijn eenduidig, er is een scheidsrechter, het speelveld is afgebakend, etc.

Ronald Florijn verrast

Toch werd ik recentelijk verrast door een sportcoach die een les had die voor mij zeer toepasbaar is. Het betrof Ronald Florijn: succesvol roeier (twee gouden medailles op de Olympische Spelen van 1988 en 1996). Florijn is recentelijk aangesteld als coach van de Nederlandse jeugdroeiers.  Het bijzondere is dat Florijn afgestudeerd is als psycholoog. Tijdens een interview voor ‘Langs de Lijn,’ veronderstelde een interviewer het volgende: “Ronald, je bent afgestudeerd als psycholoog, je zult dus wel geloven in psychologische begeleiding van je roeiers.” Het verrassende antwoord (voor de interviewer) was dat Florijn toepassen van psychologie in de sport absolute onzin vond.

Een goede voetbaltrainer heeft visie

Om dit te onderbouwen gaf hij het voorbeeld van een goede voetbaltrainer. Een goede voetbaltrainer heeft een bepaalde visie van wat hij wil bereiken en hoe hij dat wil bereiken. Bijvoorbeeld: Europees aanvallend voetbal met een team dat bestaat uit voetballers uit de eigen jeugdopleiding. Hiervoor is het nodig dat er veel getraind wordt met spelers uit de eigen jeugd (snelle doorstroming naar het hoogste niveau), er geen dure transfers worden gedaan, er getraind wordt op conditie, techniek en tactiek. Wat zal deze trainer doen als er een wedstrijd verloren wordt (of dreigt te worden verloren)? Gaat hij langs de kant staan schreeuwen? Gaat hij na afloop een analyse maken in de zin van 'de jongens waren niet scherp' of 'ze hebben niet vooruit verdedigd'? Vervangt hij direct 3 spelers voor de volgende wedstrijd? Gaat hij op maandag allerlei gesprekken aan met de spelers (het liefst individueel en in de groep)? Neen, niets van dit alles.

De goede coach heeft een visie en weet waar hij mee bezig is. Hij haalt zijn schouders op over de nederlaag, leert er van, maar gaat in essentie door waarmee hij bezig is. Daar is geen sportpsycholoog voor nodig. Vertrouwen ontstaat door keuzes te maken die in lijn liggen met de visie en daar hard aan te werken.

Korte termijn nederlagen gevolgd door korte termijn acties

Ook zakelijk bestaat nog weleens de neiging om korte termijn 'nederlagen' (budget niet gehaald deze maand), te koppelen aan niet-structurele verklaringen en korte termijn acties. Alsof toeval niet bestaat en er overal een eenduidige verklaring voor te vinden is. Meestal krijgen deze korte termijn acties nog een mooie annotatie mee als: 'zomeractie,' 'eindejaar sprint,' 'meer aandacht voor de klant de komende maanden,' 'ordergrootte verhogen.'

Structureel succes

De parallel met de goede voetbaltrainer van Florijn zou moeten zijn: de verantwoordelijke manager weet wat hij wil bereiken en weet dit duidelijk te maken aan eenieder, is structureel bezig op het pad dat hij uitgestippeld heeft om dit te bereiken en doet voortdurend kleine stapjes in de goede richting. Onafhankelijk van 'winst' of 'verlies' gaat de succesvolle manager door met het organiseren van zijn structurele succes.

Gelijkaardige publicaties