Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Stabilisatie faillissementen verwacht in 2014

2013 heeft een forse stijging laten zien van het aantal faillissementen dat is uitgesproken. De verwachting is echter dat het tij gaat keren in 2014 en het aantal faillissementen gaat stabiliseren.
 
Deze stabilisatie wordt verwacht als gevolg van de groei van de export in Europa.    
 
Uit gegevens van onder andere het Centraal Bureau Statistiek blijkt dat de afgelopen twee jaar het aantal faillissementen sterk is toegenomen in met name de bouw, de zakelijke dienstverlening, de transportsector en de detailhandel. In de handel betrof het vooral de (groot)handel in kleding, bouw- en doe-het-zelf-materialen en winkels in woninginrichting. In de bouw vielen de hardste klappen bij de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Verwacht wordt dat de bedrijven in de bouw, dienstverlening en handel het opnieuw zwaar krijgen dit jaar.

Bedrijven hebben het nog steeds niet makkelijk

De praktijk bevestigt deze cijfers. Op dit moment hebben met name de bouwbedrijven en de detailhandel het zwaar en vallen daar de meeste klappen. In de bouw heeft dit met name te maken met slecht betalende debiteuren dan wel debiteuren die zich in allerlei verrekenposities manoeuvreren om op die wijze onder hun betalingsverplichtingen uit de komen. De detailhandel laat zien dat consumenten terughoudend zijn met het doen van aankopen. Dit maakt het voor de detailhandel lastig het hoofd boven water te houden.
 
Ook de accijnsverhoging van LPG, drank en tabak die onlangs heeft plaatsgevonden wekt grote onrust op. Bijvoorbeeld bij benzinestations. Bezitters van voertuigen wijken steeds vaker uit naar Duitsland en België om goedkoop te kunnen tanken. Dit leidt ertoe dat benzinestations niet meer kunnen opboksen tegen hun concurrenten in Duitsland en België. Deze maatschappelijke discussie is ook begin 2014 actueel.


Stijging in export

Een groot voordeel voor de Nederlandse economie is dat het stukken beter gaat bij onze belangrijkste handelspartners: in 2014 trekt het invoervolume in Nederland hierdoor naar verwachting sterk aan. Ook het exporteren van binnenlands geproduceerde producten zal naar verwachting in 2014 toenemen.

Ondernemer, doe dingen anders of doe andere dingen

Voor de ondernemer in deze tijd is het hoe dan ook van groot belang na te gaan op welke wijze hij zijn positie kan versterken om op deze manier met een goede basis de toekomst tegemoet te gaan. Ondernemers moeten innoveren door dingen anders te doen en andere dingen te doen. Bedrijven die weten te vernieuwen en inspelen op de ‘nieuwe wereld’ zijn ook in 2014 het meest succesvol.  

Gelijkaardige publicaties