Artikel
Geschreven door Bruno Saman
Posted on 09-08-2013

Start-ups BRIC-landen schieten als paddenstoelen uit de grond

41 keer gelezen

De cijfers liegen er niet om. In Brazilië, Rusland, India en China (ook wel bekend als de BRIC-landen) werden na de financiële crisis in 2007 zeven keer zoveel ondernemingen opgericht als binnen de G7, het verbond van rijkste industrielanden ter wereld. Met een groei van 5,8% per jaar schoten in deze opkomende economieën maar liefst 4,8 miljoen bedrijven uit de grond. Nederland doet het met een jaarlijkse groei van 5,2% en een plaats binnen de mondiale top 10 van start-ups overigens uitstekend. Betekent dit nu ook dat deze zogeheten BRIC-landen momenteel het gunstigste beleggingsklimaat hebben?

Emerging Markets nemen macht van G7 over

De term BRIC-landen staat symbool voor de verschuiving in het wereldwijde speelveld van de traditionele industriële grootmachten naar de snelst ontwikkelende economieën. Het totaalbedrag aan investeringen in de landen Brazilië, Rusland, India en China is de afgelopen tien jaar ongeveer twintig keer over de kop gegaan. Een econoom, werkzaam voor de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs, voorzag het beestje met de term BRIC (verwijzend naar de eerste letter van de 4 grootmachten) van een passende naam. In de periode vanaf de financiële crisis kampt het westen door dalende investeringen en hogere belastingen met een krimpende groei die zijn sporen in het mondiale investeringscircus heeft achtergelaten (bron: FD).

Ook emerging markets hebben last van recessie

Ondanks dat de wijsgeren van Goldman Sachs vandaag de dag nog het volste vertrouwen hebben in deze emerging markets, lijken de exotische groeibriljantjes toch ook te worden geconfronteerd met zware tegenwind. Zo komt iedereen aan de beurt. In het tweede kwartaal van 2013 daalden zowel aandelen, obligaties als valuta’s van Brazilië, Rusland, India en China – de ­fameuze Bric-landen – in waarde.

Hoge olieprijs drukt op potentieel machtige Russische economie

Rusland is met 142 miljoen inwoners, een kleine staatsschuld, lage werkloosheid en een overschot op de lopende rekening een ruwe diamant pur sang. Toch drukken verhoogde politieke risico’s en een hoge olieprijs zwaar op het investeringsklimaat. Mogelijkheden liggen hier binnen de detailhandel, internet, huizenbouw en het bankwezen. Deze omvangrijke markten bieden door geringe concurrentie kansen op superwinsten (bron: FD).

Brazilië nog niet klaar voor WK voetbal

Het economisch bewierookte China vangt ook klappen. De interne verschuiving van investeringen en exporten naar een economie die drijft op consumentenbestedingen, zorgt ervoor dat de grondstoffenprijzen omlaag gaan en de rentes omhoog. Gastheer van het WK voetbal in 2014, Brazilië, zal zijn economie eerst nog even op de schop moeten gooien voordat het haar deuren kan openen voor dit wereldcircus. Daar waar China de laatste jaren teveel investeerde, deden de ‘Goddelijke kanaries’ dat te weinig. India profiteerde tien jaar geleden voornamelijk van het overschot aan ‘demografisch potentieel’, maar heeft steken laten vallen op het gebied van onderwijs en infrastructuur (bron: FD).

Amerika kent meest stabiele beleggingsklimaat

Als we Sharmin Mossavar-Rahmani, verantwoordelijk voor de portfolio’s van Goldman Sachs’ rijkste klanten, mogen geloven, kun je je centen momenteel het best beleggen in de VS. Beleggers in opkomende markten nemen veel risico’s in vergelijking met beleggers in de Verenigde Staten, waar de risico’s meer cyclisch zijn in plaats van structureel. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat recente ontwikkelingen haar opvatting ondersteunen. Aandelenbeurzen in opkomende economieën gingen in het afgelopen half jaar met 13% onderuit, terwijl de Amerikaanse S&P500 index 11% won. De sterke groei in de opkomende economieën blijkt onderhevig te zijn aan onevenwichtigheden, ondergewaardeerde valuta’s en beursschommelingen. Toch maar weer op naar het beloofde land….