Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Startups sleutel van nieuwe economie

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft hoge verwachtingen van starters met innovatieve ideeën, met name op het gebied van ICT. In een van de laatste uitzendingen voor de zomerstop van ‘De wereld draait door’ wees Kroes op het belang van innovatie en digitale ontwikkeling. “Alle grote innovatieve bedrijven die we nu kennen, zijn niet zo lang geleden in een garage begonnen.”

Succes startups onderbelicht

Op de demonstratiedag van Startupbootcamp Amsterdam benadrukte Kroes eind juni opnieuw het belang van startups. Startups staan volgens Kroes symbool voor de nieuwe economie. Niet de grote bedrijven, maar juist de startups zorgen voor economische groei, benadrukte Kroes die dag in een interview met Sprout. Succesverhalen mogen best wat vaker worden genoemd, aldus de eurocommissaris. “De oprichters van Spotify, Skype en Rovio komen allemaal uit Europa.”

Ondernemers van de toekomst

Op de demonstratiedag kreeg Kroes steun van Hans Biesheuvel, voorzitter van werkgeversvereniging MKB Nederland en Joop Wijn, bestuurslid van ABN Amro. Tegenover NUzakelijk noemde Biesheuvel de initiatiefnemers van startups ‘de ondernemers van de toekomst.’ NUzakelijk citeert ook bestuurslid Wijn: “90 procent van de groei komt van bedrijven die 5 jaar geleden nog niet bestonden.” Volgens Wijn neemt de gemiddelde tijd dat een bedrijf de markt domineert, af. Was dat gemiddelde 20 jaar in de jaren tachtig, nu is dat nog maar 10.

Durfkapitalisten gezocht

Startups creëren banen en zijn daarmee de sleutel van de nieuwe economie, benadrukt Kroes in vrijwel alle interviews die zij geeft. Kroes wil startups de ruimte geven om te groeien en pleit herhaaldelijk voor belastingvoordeel en het beschikbaar stellen van durfkapitaal. Uit onderzoek van Tornado Insider in opdracht van AgentschapNL bleek onlangs dat starters in de technologiesector in 2012 zelf hun belangrijkste financiers waren. Er valt dus nog een slag te slaan. Aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk benadrukte Kroes dat startups hard nodig zijn. “Zij zijn de bloedcirculatie van de digitale ontwikkeling. Europa moet nu alle kansen pakken.”

Gelijkaardige publicaties