Artikel
Geschreven door Graydon
Posted on 18-04-2013

Sterke daling vertrouwen ondernemers in economie

39 keer gelezen

Waar Nederland zes maanden terug een optimisme-/pessimismebalans van 34% noteerde, staat de teller nu op -44%. In het derde kwartaal van 2011 tekende Nederland nog -8% op. Dit blijkt uit het International Business Report (IBR 2011) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.

Het vertrouwen is ook bij MKB-ondernemingen in andere EU-landen opnieuw sterk afgenomen. De vertrouwenscrisis rond de euro lijkt als het ware de economische bedrijvigheid te verlammen en drukt indirect de stemming in andere werelddelen.

De Europese Unie is de grootste markt ter wereld en een cruciale handelspartner voor de opkomende economieën. Wereldwijd daalde het optimisme met 17 procentpunten tot een balans van -17%. Net als in Nederland daalde het vertrouwen in België (van 2% naar -46%) en Frankrijk (van -14% naar -46%) zeer stevig.

Het eventueel verliezen van de AAA-kredietrating in het geval van Frankrijk zou het Europese financiële stabiliteitspact in gevaar brengen. Ook het vertrouwen van de Duitsers is met 10% gedaald (tot 46%), hoewel een recessie er bij onze nog steeds behoorlijk optimistische oosterburen waarschijnlijk niet in zit.

Bron: Grant Thornton