Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Succesvol omgaan met doorstarters

Afgelopen jaar noteerde Graydon 140 doorstarts waarbij een bankroete onderneming via een aandelentransactie wordt overgenomen door een ander vennootschap, een toename van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2010 was het aantal doorstarts nog 104; een belangrijke stijging.

Met het steeds vaker voorkomen van dit fenomeen in faillissementenland vraagt men zich af hoe u als creditmanager moet reageren op een doorstart. Werkt u daaraan mee? Maakt het uw positie alleen maar lastiger in het faillissement?

In veel gevallen wordt een doorstart van een onderneming al ruim voordat het faillissement is uitgesproken door de ondernemer overwogen. Sterker nog, een wetsvoorstel, dat in oktober 2013 is gepubliceerd, geeft de rechtbank de mogelijkheid in de aanloop naar een vermoedelijk faillissement of een waarschijnlijke verlening van surseance van betaling een beoogd curator, beoogd bewindvoerder en een beoogd rechter-commissaris aan te wijzen zonder dat er publiciteit aan wordt gegeven. 

Voordeel van deze mogelijkheid is dat de beoogd curator meer tijd en rust heeft om mogelijke oplossingen voor financiële problemen te bekijken en het verkoopproces van de relatief gezonde delen van de onderneming grondig voor te bereiden. Hiermee wordt de kans op een succesvolle doorstart na een faillissement vergroot.

5 tips om succesvol met een doorstarter om te gaan:

Ken uw positie

Deze tip houd in dat het als creditmanager van belang is inzicht te hebben in de financiële problemen van uw afnemers, zeker bij grote klanten. Welke van uw klanten staat er zo slecht voor dat een fai
llissement in de lijn der verwachting ligt en een doorstart tot de mogelijkheden behoort? Daarnaast is van belang kennis te hebben van de positie die u inneemt als crediteur van uw klant. Hoe belangrijk bent u voor hem?

Informeer of er reeds een “stille” curator is

Hoe eerder u met een ondernemer en zijn stille curator in contact komt, hoe beter. In veel gevallen zullen belangrijke crediteuren door de ondernemer of curator benaderd worden. Maar een belangrijke crediteur voor de onderneming in financiële problemen zegt nog niets over het belang dat u heeft in deze debiteur. Werk proactief, dit geeft u een voorsprong.

Snelheid is geboden

Voor een doorstart na faillissement is snelheid een vereiste. Iedere dag dat een onderneming door faillissement niet actief is, daalt deze in waarde. Zodra het faillissement is uitgesproken, zal de curator dus grote haast hebben een doorstart te realiseren. Van u wordt hierbij ook verwacht direct te kunnen reageren op voorstellen van de curator. Van belang is dat u snel inzicht krijgt in de plannen van de nieuwe onderneming. 

Breng artikel 69 FW in stelling 

Als u van mening bent dat een doorstart, en daarmee de verkoop van de activa van de failliete onderneming aan de nieuw op te richten onderneming uw bedrijf extra schade toekent, heeft u het recht om op basis van artikel 69FW tegen de transactie op te komen. U verzoekt de rechter commissaris om de desbetreffende verkoop niet uit te voeren. Hierbij is het van belang een goede afweging te maken tussen het huidige verlies en de winstprognose voor deze klant op lange termijn.

Vertrouwen is een groot goed

Bij een doorstart speelt vertrouwen een belangrijke rol. Ook direct na de doorstart zal de onderneming het niet makkelijk hebben. Uw steun als financier is hierbij van groot belang. Eerlijkheid en openheid van uw nieuwe klant mag verwacht worden. Twijfelen u en uw collega's hieraan, is het onverstandig mee te werken aan de doorstart. 

Gelijkaardige publicaties