Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Tech-giganten investeren in Nederland

In een eerder artikel schreef ik over de aanpak van de belastingontwijking door de Nederlandse regering. Grote multinationals die veel geld ontvangen aan royalty’s hebben massaal brievenbusfirma’s opgezet in Nederland om maximaal te profiteren van het belastingvoordeel wat hiermee behaald kan worden

€ 3 miljard per jaar

De discussie ging over het de vraag of armere landen wel of niet benadeeld werden door deze door Nederland aangeboden constructie. Uit onderzoek van SEO, Stichting Economisch Onderzoek, kwam naar voren dat Nederland ongeveer € 3 miljard per jaar aan deze constructies verdient en dat het benadelen van armere landen wel mee viel, zij zouden slechts € 145 miljoen mislopen.

Staatssecretaris Frans Weekers wist de Kamer ervan te overtuigen de constructie in stand te houden,  maar bedrijven die hiervan gebruik maken te manen meer economische activiteiten in Nederland te ontwikkelen. Daarnaast zouden de benadeelde landen door middel van nieuwe belastingverdragen tegemoet worden gekomen

Win-win situatie

Dit nieuwe beleid is een win-win situatie voor Nederland, want de belastinginkomsten blijven binnenstromen en daar bovenop wordt er meer geïnvesteerd in ons land. Twee recente voorbeelden hiervan hebben we recent in het nieuws gezien:

  • Microsoft bouwt een datacenter in Noord-Holland
  • Apple wil een datacenter bouwen in de Eemshaven

U hoort mij niet beweren dat dit een direct gevolg is van het aangepaste kabinetsbeleid. Geografische ligging, politieke stabiliteit en beschikbaar hoogwaardig personeel zijn factoren die van doorslaggevend belang zijn bij een dergelijke afweging. Maar het voorzichtig aanstippen van de nieuwe maatregelen bij de Apple’s, Google’s en Microsoft’s van deze wereld kan wel degelijk van invloed zijn bij dit soort keuzes. Nederland is, naast Ierland, een cruciale spil in het belastingnetwerk van veel bedrijven (lees hier meer over de Double Irish Dutch Sandwich constructie). Het belastingvoordeel kan oplopen tot enorme bedragen, wat het belang van de geografische ligging van een nieuw datacenter mogelijk overstijgt. Zo heeft Apple bijvoorbeeld buiten de V.S. € 100 miljard geparkeerd staan, dit wordt bij repatriëring naar de VS belast met 35%.

Disney in Drenthe

Het kabinetsbeleid om multinationals te dwingen meer economische activiteiten te ontwikkelen in ons land werpt dus zijn vruchten af. U moet dan ook niet raar opkijken als er binnenkort meldingen binnenkomen over een Disneypark in Drenthe, een Amazon-warehouse in Almelo of allerlei Starbucksvestigingen op Schiermonnikoog. Het mag op het eerste gezicht wat vreemd lijken, maar u weet nu dat het een hoger doel dient.

Gelijkaardige publicaties