Spookfacturen
Terug naar overzicht
blog

Tips om acquisitiefraude en spookfacturen te voorkomen

Het Secretariaat-Generaal van de Benelux Unie heeft in België, Nederland en Luxemburg onderzoek gedaan onder ruim 1.100 bedrijven. Wat blijkt? De onderzochte bedrijven kregen gemiddeld elk jaar een spookfactuur. In totaal loopt de financiële schade voor de Benelux daardoor op tot maar liefst 1 miljard euro per jaar. Nederlandse bedrijven nemen daarvan zo’n 400 miljoen euro voor hun rekening. Zorg dat u niet één van die bedrijven wordt. Gebruik onze tips om acquisitiefraude en spookfacturen te voorkomen.

Bekende spookfacturen

Uit het onderzoek van de Benelux Unie blijkt dat ondernemers gemiddeld 5.000 euro per jaar kwijt zijn door acquisitiefraude. Populair is de factuur van de Kamer van Koophandel. Hoewel de KvK de jaarlijkse bijdrage al in 2013 schrapte, sturen criminelen nog steeds facturen die als twee druppels water op de oude KvK-factuur lijken. Ook ‘MKB Registratie Services’ is een bekende in de wereld van de spookfacturen. Deze partij doet zich voor als een soort MKB Nederland. En dan zijn er nog de Bedrijvengidsonline, de Nationale Telefoongids, de MKB bedrijvengids - en vele, vele anderen. 
 

Acquisitiefraude en spookfacturen nu strafbaar

Het goede nieuws is dat de politiek wakker is geworden. Er is recent een wet aangenomen die acquisitiefraude strafbaar stelt. Daarnaast is de bewijslast omgedraaid. Voorheen moest de ondernemer uitleggen waarom hij vond dat het om fraude of spookfacturen ging. Nu moet de leverancier aantonen dat hij eerlijk is geweest. Dit heeft ertoe geleid dat een man uit Veendam begin 2016 is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Daarnaast mag hij 6 jaar lang geen bestuurder van een rechtspersoon zijn. Niet zo vreemd als u nagaat dat hij in bijna 9,5 jaar tijd meer dan 2 miljoen euro heeft binnengehaald door ondernemers via leugens en listigheden contracten voor online advertenties te laten ondertekenen.


Word geen slachtoffer van acquisitiefraude en spookfacturen 

  1. De wet staat achter u, maar voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat u geen slachtoffer wordt van acquisitiefraude en spookfacturen?
     
  2. Houd uw boekhouding op orde. Zorg ervoor dat u eenvoudig kunt traceren of een factuur echt aan een opdracht is gekoppeld. Dat kan bijvoorbeeld door te werken met opdrachtnummers die leveranciers op hun facturen moeten zetten. 
     
  3. Weet met wie u in zee gaat. Zeker als het gaat om telefonische verkoop of om bedrijven die u niet kent, is het verstandig een leverancier te checken. Bestaat het bedrijf wel? Wat is de reputatie, wie trekt er aan de touwtjes en is het een betrouwbaar bedrijf? Vraag een credit check aan op onze site. Daarnaast kunt u bedrijfsinformatie opvragen om te beoordelen hoe een leverancier er financieel voor staat. Meer hierover leest u in deze ePaper . 
     
  4. Informeer uw medewerkers. Zeker nieuwe of tijdelijke medewerkers weten waarschijnlijk onvoldoende van fraude en spookfacturen. Praat ze op tijd bij. Of stuur eens een interne nieuwsbrief.
     
  5. Houd oog voor verkooptechnieken. Wordt u gebeld met een ‘unieke kans’? Krijgt u een telefoontje om ‘afspraken te verlengen’? Wees dan extra alert. Een veelgebruikte techniek is niet-bestaande overeenkomsten om te zetten in betaalde varianten. 
     
  6. Regel zaken zwart op wit. Doe nooit mondelinge toezeggingen en laat alles op papier zetten. Vraag bij advertentieverkoop bijvoorbeeld ook naar de oplage en het verspreidingsgebied. Vaak hoort u dan niets meer. Krijgt u wél een contract toegestuurd, controleer dan de kleine lettertjes. 
     
  7. Controleer meldpunten. Bij www.flynth.nl vindt u een overzicht van gemelde spooknota´s en fraudemeldingen. Twijfelt u over een factuur, dan kunt u deze lijst eenvoudig langslopen. Bij het Steunpunt Acquisitiefraude (www.fraudehelpdesk.nl) kunt u ook navragen of er een melding over het bedrijf staat geregistreerd. 

 

Wat als het wel fout gaat?

Als u te maken krijgt met acquisitiefraude of spookfacturen, is het verstandig dit te melden. Daarmee helpt u voorkomen dat ook andere bedrijven slachtoffer worden. U kunt uw melding bijvoorbeeld doorgeven aan Flynth (www.flynth.nl) en aan het Steunpunt Acquisitiefraude (www.fraudehelpdesk.nl). Daarnaast kunt u een rechtszaak aanspannen. Zoals eerder gezegd, zijn uw slagingskansen aanzienlijk toegenomen nu de wet de bewijslast heeft omgedraaid en deze vorm van fraude strafbaar is geworden.

Voor meer informatie over Credit Management verwijzen wij u door naar ons handboek:

Handboek voor de Moderne Credit Manager

Gelijkaardige publicaties