Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Uw algemene voorwaarden verworpen: tips om ermee om te gaan

In de praktijk komt het geregeld voor dat afnemers hun leveranciers  brieven sturen  met de melding dat ze voortaan later gaan betalen. Wanneer u zo’n brief ontvangt, kan ik me voorstellen dat  het bij u  ongeloof, onbegrip en zelfs woede kan oproepen. Wat echter vergeten wordt, is dat deze situatie u ook kansen biedt als u erop een juiste manier mee omgaat.

Afwijzen

In feite stelt uw klant een wijziging voor in de oorspronkelijke afspraken. Het is aan u om hiermee akkoord te gaan of deze wijziging te verwerpen. Als u er niet samen uitkomt, moet u een keuze maken: of stoppen met leveren f akkoord gaan met de nieuwe betaaltermijn.

In eerste instantie raad ik u aan te reageren op de brief van de leverancier en deze wijziging schriftelijk te verwerpen. Vervolgens kunt u een gesprek inplannen met uw klant.

Speel geen Sinterklaas

Een eenzijdige wijziging in een contract betekent dat u met uw klant rond de tafel moet gaan zitten om nieuwe afspraken te maken.  Natuurlijk wilt u de klant niet kwijt, maar uw verdienmodel moet ook niet onder druk komen te staan. 

Het is best denkbaar dat de klant later mag betalen mits uw liquiditeitspositie niet onder druk komt te staan, maar daar mag best iets tegenover staan. Het is ook niet in het belang van uw klant dat u in de financiële problemen komt. Benadruk dit tijdens het gesprek.

U kunt de onderhandeling over de betaaltermijn onder andere gebruiken om andere prijsafspraken te maken, waardoor u een betere marge kunt afspreken in ruil voor de latere betaaltermijn. Het is essentieel om hierbij goede berekeningen te maken om te zorgen dat uw winst niet te veel onder druk komt te staan.  
 

Als u leverancier niet open staat voor onderhandeling, dan dient u goed af te wegen of uw winstmarge nog voldoende is om te blijven leveren. Omzet is prachtig, maar het moet wel tijdig binnenkomen om bestaansrecht te houden; het gaat tenslotte om de continuïteit van uw onderneming.

Gelijkaardige publicaties