Verbeter uw credit score

De credit score van uw bedrijf is een belangrijk gegeven voor andere organisaties. U doet er dus goed aan om deze score zo hoog mogelijk te houden. Hoe dit moet leest u in dit blog.

Of u nu een nieuwe lening bij de bank nodig heeft of op krediet wilt leveren, in beide gevallen is het van belang om een goede credit score te hebben. Tegenwoordig zijn bedrijven en banken niet bij voorbaat goed van vertrouwen. Ze wensen inzicht en willen weten hoe uw bedrijf er financieel voor staat voordat ze zaken gaan doen. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw credit score verbetert?

Chapter 1

Wat is een credit rating?

Een credit score geeft een score van kredietwaardigheid aan; het is een cijfer of (een reeks van) letter(s). Deze score geeft onder andere aan hoe hoog het risico is dat u uw rekeningen niet op tijd gaat betalen. Een slechte score staat voor een zeer groot kredietrisico.

Een negatieve score kunt u niet met een druk op de knop ombuigen tot iets positiefs, maar u kunt wel aan enkele onderdelen werken ter verbetering.

Chapter 1

1. Ken uw credit score

Als allereerste is het van belang uw huidige credit score te kennen. Bij de betere bureaus kunt u deze gratis opvragen of inzien op een online platform. Hierop ziet u direct hoe u presteert ten opzichte van de branche. Zo ziet u op welke onderdelen u zichzelf kunt profileren en op welke onderdelen verbetering nodig is. Vul ontbrekende (financiële en commerciële) gegevens in en corrigeer onvolkomenheden of fouten.

Chapter 1

2. Deponeer uw jaarrekening

Lever proactief gegevens aan bij de KvK en kredietinformatiebureaus. Jaarrekeningen geven inzicht in de financiële situatie van uw bedrijf en zijn daarmee een belangrijke bron om debiteurenrisico’s in te schatten. Zorg dat u uw jaarrekeningen van het vorig boekjaar binnen 9 maanden na sluiten van het boekjaar heeft gedeponeerd. Hoe recenter uw cijfers, des te beter en betrouwbaarder uw credit score.

Chapter 1

3. Betaal op tijd

Houd u aan de betalingstermijn. Bedrijven en kredietverstrekkers zijn op zoek naar bewijzen dat u tijdig uw rekeningen betaalt. De betaalervaringen die andere bedrijven met uw bedrijf hebben, hebben de grootste invloed op uw score: uw betaalgeschiedenis bepaalt voor gemiddeld 35% uw credit score.

Chapter 1

4. Zorg voor gezonde ratio's

Gemiddeld wordt 30% van uw score bepaald door een financieel gezonde balans. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de solvabiliteitsratio: de verhouding eigen vermogen / totaal vermogen. Als andere bedrijven veel schuld zien op uw balans, zowel in absolute zin of in verhouding tot uw concurrenten, zijn ze minder geneigd om krediet te verlenen. Daarnaast wordt er gekeken naar de current ratio: de vlottende activa / kort vreemd vermogen. Dit geeft inzicht in of uw bedrijf aan de kortlopende verplichtingen kan voldoen.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Strategisch creditmanagement in 5 stappen

Ontdek hoe u gemakkelijk uw krediet kunt managen

Zakendoen: wat moet u weten?

De belangrijkste weetjes rondom zakendoen

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.