Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Video Marketing: Meer dan alleen ROI (½)

Mensen zijn visuele wezens. Maar mensen zijn ook min of meer luie wezens. De stortvloed aan informatie die dagelijks op een mens afkomt sinds de explosie van internet en sociale media die we de afgelopen jaren hebben gezien, maken de filters voor selectie steeds sterker. Voor marketeers wordt het steeds moeilijker om een onderscheidende boodschap af te geven die écht opvalt in een landschap vol met marketing boodschappen. 
 

Meer bedrijven gaan beginnen met video marketing. 4 belangrijke redenen waarom:

Bovenstaand argument is dan ook de reden dat we de afgelopen jaren zo'n sterke opmars hebben gezien van visueel gerichte sociale media, en visueel gerichte marketing. 72 % van de marketeers investeert de komende jaren in video, waaruit blijkt dat we aan de vooravond van de video fase staan. Vooral als u werkzaam bent bij een B2B bedrijf is nu echt de tijd om in te springen op deze trend. Vier belangrijke redenen die dit ondersteunen zijn: 
 
1. Elk product en elk bedrijf is geschikt voor video marketing. Let wel op het feit dat B2B prospecten die uw video bekijken eerder op zoek zijn naar bruikbare informatie, waar B2C video's het vooral moeten hebben van de emotionele/entertainment waarde.
2. Video helpt je SEO, vooral als u zich bevindt in een sector waarin nog weinig concurrenten al bezig zijn met video marketing. Tijdens deze video leert u meer over SEO-trucjes voor video marketing.
3. Video is niet zo duur en ontoegankelijk als men soms denkt. Video marketing kan al vanaf 1000 euro, maar zorg daarbij wel dat u in zee gaat met de juiste partij die zowel kennis en ervaring heeft met audiovisueel werk als met de in-en-outs van online marketing.
4. Video werkt: 60% van de consumenten kijkt liever een video dan dat ze een tekst lezen. 80% van de consumenten koopt eerder na het zien van een productvideo.
 

ROI van video en andere branded content lastig te meten

In de praktijk blijkt het wel vaak lastig om de ROI te meten van video’s en andere branded content. Verschillende marketeers en adverteerders wereldwijd worstelen hier nog mee. De ROI is vaak nog erg laag; Rex Briggs, CEO van Marketing Evolution, geeft aan dat de kosten per view kunnen variëren van 50 cent tot 50 dollar! Het is natuurlijk zowel voor de marketing afdeling als voor het bedrijf in zijn geheel van uiterst belang dat kosten en baten met elkaar in balans zijn. In een volgend artikel bespreek ik tips om de ROI van uw video marketing te peilen en te verhogen.
 

Video: Meer dan ROI

Zoals voor alle vormen van marketing geldt wel dat hetgeen wat niet te kwantificeren valt niet per se zonder waarde is. Aan verschillende kanten wordt gewerkt aan het toonbaar maken van het effect van marketing, bijvoorbeeld aan de wetenschappelijke kant. Denk hierbij aan neuromarketing, waarbij met behulp van hersenscans wordt bekeken welke cues in marketinguitingen bepaalde (deels onbewuste) emotionele reacties teweegbrengen. Onder het geweld van datafication en automatisering van allerlei processen, blijft het menselijke aspect belangrijk, nu en in de toekomst. 
 
Marketing en sales betekenen namelijk nog altijd het creëren van waarde voor mensen. Houd dit dan ook in uw achterhoofd bij het opzetten en evalueren van uw videomarketing.
 
Na dit licht idealistische statement vertel ik voor de letterlijke en figuurlijke bottom line in het tweede deel van dit artikel meer over de ROI van video marketing. 
Gelijkaardige publicaties