Artikel
Geschreven door Peter Schoenmaker
Posted on 09-02-2016

In vier stappen naar een data management strategie

2099 keer gelezen

Data management, data strategie, big data… iedereen heeft het erover, maar het blijft voor velen toch een redelijk conceptueel begrip. En dat niet alleen. Het soort data, de kwaliteit, hoeveelheid, systemen, doeleinden en definitie van wat ‘waardevolle’ data zijn - alles is voor ieder bedrijf ook nog eens compleet anders. Toch kan ieder bedrijf quick wins behalen door een aantal stappen te volgen voor het opzetten van een goede data management strategie.

Nog nooit zoveel inzicht

Het is voor veel bedrijven lastig genoeg hun data op orde te krijgen. Het aan elkaar koppelen van data en systemen is daardoor helemáál een ver-van-hun-bedshow – en dat is jammer. Doen ze dit namelijk wél, dan kunnen ze meer dan ooit inzicht krijgen in hun processen, klanten, markten, leads, efficiëntie en bijvoorbeeld realtime financiële cijfers. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen we niet alleen een 360 graden klantbeeld krijgen (en dus veel gerichter en sneller onze marketingpijlen met de juiste boodschap op de juiste doelgroep richten), we kunnen zelfs voorspellen en vooruitkijken. Er is één maar. U moet wel een data management strategie hebben. Dus al begint u klein – begin in ieder geval.

Vóór u een data management strategie opstelt

Voor u een data management strategie uitwerkt, is het belangrijk u eerst enkele dingen af te vragen. Hoe volwassen is uw organisatie als het gaat om data? Hoe ‘mature’ is uw bedrijf - en wat is dus realistisch haalbaar? U kunt niet direct van 1 naar 100. Test hoe mature u bent aan de hand van het data driven maturity model dat wij ontwikkelden. Noteer daarnaast uw interne uitdagingen. Is uw bedrijfscultuur data driven? Heeft u de juiste mensen en systemen? Hoe gaat u om met veiligheid en privacy? Zijn uw data op orde en weet u welke inzichten u een voorsprong geven - bijvoorbeeld over de klant of over uw interne processen? Door vooraf helder te krijgen waar u nu staat, bespaart u tijd bij het opstellen van uw data management strategie.

Uw data management strategie opstellen

U weet waar u staat en wat uw mogelijkheden zijn. Uw data management strategie is nu bedoeld om u te begeleiden naar het behalen van uw doelen. U kunt deze strategie in 4 stappen opstellen.

 1. Bepaal allereerst uw doelen. Werkt u in de logistiek? Dan heeft u er bijvoorbeeld baat bij dat uw efficiëntie verbetert. In dat geval wilt u inzage in zaken als de routesnelheid, brandstofverbruik, weersvoorspellingen en wegwerkzaamheden. Wilt u meer winst? Dan is het verstandig u te richten op zaken als de omzet per klant, hun potentieel (wat klanten nog kunnen afnemen), service, klachten, de financiële situatie van klanten en bijvoorbeeld uw up- en cross-sell mogelijkheden. Kortom: uw doel bepaalt de invulling van uw data management strategie.
 2. Nu u uw strategische doelen helder heeft, kunt u deze vertalen in concrete doelen op het gebied van data. Daarbij gaat het om zaken als:
 • Wat wilt u inzichtelijk krijgen?
 • Wat zijn uw targets? (formuleer deze zo ‘SMART’ mogelijk)
 • Binnen welke termijn wilt u uw doelen behalen?

3.    Tijdens de volgende stap richt u uw project in. Stel, uw strategische doel is meer winst behalen en uw concrete doel is hiervoor de omzet bij bestaande klanten verhogen. Wat en wie moet u daarvoor dan inzetten? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Analyse van uw database. Hiermee krijgt u inzicht in welke klanten het meest waardevol zijn en welke klanten bijvoorbeeld nog een groeipotentieel hebben. Op basis van die inzichten kunt u een segmentatiestrategie samenstellen.
 • Koppeling van systemen. Om bovenstaande analyse te maken, moet u wellicht ook inzage krijgen in hoe goed uw klanten betalen (omdat dit invloed heeft op uw marge) en of ze financieel gezond zijn (want van een kale kip kunt u niet plukken). Misschien heeft u daarnaast marketing automation nodig? Hoe meer systemen u heeft en hoe meer systemen vervolgens ook gekoppeld zijn, hoe meer inzicht u krijgt.
 • Datakwaliteit. Zijn alle gegevens in CRM up-to-date en zijn alle afname-, order- en contactgegevens correct en volledig opgenomen? Vraagt dit veel aandacht, dan kunt u er een los project van maken.
 • Leadscoring. Hoe ziet uw leadscoring eruit om sales op de meest effectieve manier commercieel te sturen?

Vervolgens gaat het er in deze stap om vragen te beantwoorden als:

 • Wat is het project?
 • Wie is verantwoordelijk?
 • Wat is het budget?
 • Hoe regelen we de uitvoering van het project intern en extern?
 • Wat zijn de start- en einddata?
 • Wat zijn de (deel)targets?

4.    Uw project of projecten zijn van start gegaan. Nu is het zaak de voortgang te monitoren, feedback te verwerken en op tijd bij te sturen. Om alles inzichtelijk te houden en te kunnen bijsturen op gebeurtenissen, is het belangrijk stil te staan bij onderwerpen als:

 • Hoe gaat u data en analyse-uitkomsten visualiseren?
 • Hoe gaat u resultaten rapporteren?
 • En hoe gaat u controleren en bijsturen?

Tip! Begin klein en bewijs eerst wat u met data kunt doen om uw doelen te bereiken. Begin niet direct met een groot en duur systeem, maar maak bijvoorbeeld eerst eens een goede analyse van bestaande data en haal daar quick wins uit. Maak inzichtelijk wat uw analyse heeft gekost (ook aan uren) en wat deze oplevert. Door het nut van een data management strategie concreet te bewijzen, krijgt u de organisatie eerder mee. Bovendien kunt u extra omzet of besparingen die u realiseert gebruiken voor grotere investeringen die nodig zijn om uw data management strategie verder uit te bouwen. Uiteindelijk gaat het niet om de hoeveelheid data die u verzamelt en analyseert, maar om de snelheid waarmee u nieuwe inzichten krijgt en om de acties die er in uw organisatie op (kunnen) volgen.

En vergeet niet... Ga er maar vanuit dat u fouten maakt en dat het altijd nóg beter kan. Het opzetten van een data management strategie is nu eenmaal geen exacte wetenschap. Leer ervan en richt u op de nieuwe vragen die erdoor ontstaan. U zult merken dat u steeds verder komt en dat een cirkel ontstaat die nooit stopt, maar u wél steeds meer inzicht geeft.

Hoe haalt u waardevolle inzichten uit uw data?

Heeft u uw data management strategie opgesteld en data verzameld? Tijd om de data te analyseren! Maar waar begint u? Download de ePaper en haal waardevolle inzichten uit uw data-analyse.

                                                    C183NL_Zo-Haalt-U-Waardevolle-Inzichten-Uit-Uw-Data.png

Download de ePaper en begin met data-analyse