Artikel
Geschreven door Bruno Saman
Posted on 13-09-2013

Voetbaluitslagen binnenkort voorspelbaar dankzij big data?

268 keer gelezen

Matchfixing, oftewel het manipuleren van uitslagen van sportwedstrijden, heeft de laatste tijd voor de nodige ophef gezorgd. Hoe gerechtvaardigd zijn de verwijten die aan het gesjoemel met sportuitslagen ten grondslag liggen eigenlijk? Zou de uitdijende big data revolutie hier niet ook een belangrijke rol in spelen? 

 

IT industrie maakt intrede in sportwereld

Big data heeft ook zijn intrede gedaan binnen de sportwereld. Sterker nog, het is zelfs big business. Prominente voetbalclubs als Ajax en AZ, maar ook hockey en volleybalclubs, analyseren nagenoeg elke beweging op het sportveld. Ortec is een erkend IT bedrijf die er op haar beurt een sport van maakt om alle spelacties digitaal te analyseren en zo de zwaktes van de tegenstander haarfijn bloot te leggen. Niet alleen wordt het scouten van jonge talenten overal ter wereld hiermee gemakkelijker, maar ook het meten van hun prestaties en het vergelijken van die resultaten met die van hun generatiegenoten. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Voor Nederlandse sportclubs en ondernemers biedt een optimaal gebruik van big data mogelijkheden om veel onontdekte talenten op vroege leeftijd naar ons land te halen.
 

Big data in sport ten koste van charme? 

Het is duidelijk dat het digitaal verzamelen en analyseren van alle gegevens rondom sportwedstrijden een product van de huidige tijd is. Een terechte tegenvraag is dan wel: wat heeft dit te betekenen voor de echte sportliefhebber die elke zondag naar het stadion gaat om een mooie wedstrijd vol passie en strijd te zien? 
 

Poolse start-up Betegy komt met “soccer prediction engine” 

De Wallstreet Journal maakte recentelijk bekend dat de Poolse start-up Betegy met 90% zekerheid uitslagen van wedstrijden kan voorspellen. Hier ligt een algoritme aan ten grondslag waarin talloze databronnen worden verwerkt. Detailinformatie als het weer en de voorkeuren van coaches zijn hierbij bijvoorbeeld relevant. 

Gevolg van big data is dat sportuitslagen steeds beter voorspeld kunnen worden en op korte termijn vooral sportweddenschapbedrijven hier hun voordeel mee kunnen doen. Mocht een team vooraf als verliezer worden aangewezen door de soccer prediction engine, weet het dat het ten dode is opgeschreven. De voorspelling kan hierdoor ook als waarschuwing fungeren en de ‘verliezer op voorhand’ scherper maken. Bovendien kan big data worden geraadpleegd om de zwakke plekken van de tegenstander te achterhalen. 
 

Sport blijft voorlopig nog rationele bezigheid

Tot op bepaalde hoogte is het digitaal vastleggen van ontwikkelingen tijdens een live-wedstrijd zeer wenselijk. Denk hierbij aan doellijntechnologie. Het gebeurt met regelmaat bij een voetbalwedstrijd dat een doelpunt aan een ploeg onterecht wordt toegekend of onthouden, omdat een scheidsrechter niet goed heeft kunnen waarnemen of de bal nu wel of niet over de lijn was. In het tennis is het gebruik van IT technologie al volstrekt gebruikelijk en kan elke balafdruk met precisie worden vastgesteld. Vooralsnog denk ik dat u niet hoeft bang te zijn dat sportwedstrijden verworden tot volledig door digitale gegevens gedomineerde processen. Eerst zien, dan geloven…