Eigen vermogen: wat is het en waarom is het een schuld?

Het is natuurlijk erg verwarrend dat het eigen vermogen van een bedrijf een schuld is. De naam zou voor zich moeten spreken, maar dit is niet het geval. Lees in dit blog waarom.

Het eigen vermogen staat op de balans aan de kant van de schulden. En dat is enigszins tegenstrijdig. Want hoe kan het eigen vermogen eigenlijk een schuld zijn van uw onderneming, terwijl het toch eigendom is?

Chapter 1

Debet links vs credit rechts

Een balans heeft twee zijden: de debetzijde en de creditzijde. Ze staan mooi naast elkaar in de balans in twee kolommen. In de linkse kolom onder ‘debet’ vindt u alle activa (bezittingen) van de onderneming. Dit zijn uw gebouwen, uw voorraden, uw financiële bezittingen, enzovoort.


In de rechterkolom onder ‘credit’ vindt u de passiva (schulden). Dit zijn de schulden die uw onderneming heeft op korte en op lange termijn. Bijvoorbeeld de lopende hypotheek of de afbetaling van uw machine- en wagenpark. Opvallend genoeg, ook het eigen vermogen staat aan deze schuldenzijde. Zijn dit dan niet de middelen van de onderneming?

Chapter 1

Wat is het eigen vermogen?

Het eigen vermogen wordt in geval van een vennootschap opgebouwd door wat de aandeelhouders investeren en door het niet uitkeren van bedrijfswinsten, aangevuld met eventuele reserves. Het is met andere woorden het geld dat u als ondernemer of als aandeelhouder in het bedrijf heeft geïnvesteerd. Het eigen vermogen groeit wanneer het bedrijf winst maakt en neemt af als de onderneming verlies maakt.

Banken zien het eigen vermogen van uw firma als middelen die volledig en onvoorwaardelijk ter beschikking staan van de instelling om haar risico's of verliezen in te dekken.

Chapter 1

Het eigen vermogen is een schuld

Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders. Het is geld dat nog niet aan deze eigenaars is uitgekeerd. Op die manier is het eigenlijk een lening van de eigenaars en de aandeelhouders aan het bedrijf in kwestie.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Jaarrekening lezen voor dummies

Wordt expert in het lezen van jaarrekeningen

Is uw bedrijf financieel gezond?

5 kengetallen die impact hebben op uw kredietwaardigheid

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.