Wanbetaling
Terug naar overzicht
blog

Waarom zou u een bedrijf overnemen?

Als u een bedrijf overneemt, wordt u er formeel de eigenaar van. Dat kunt u doen omdat u wilt ondernemen, maar het kan u ook simpelweg om de investering gaan. Voor u besluit een bedrijf over te nemen, is het belangrijk uw uitgangspositie te kennen. Wat is úw beweegreden voor bedrijfsovername?

1. U bent een startende ondernemer.

Door een bestaand bedrijf over te nemen, maakt u een vliegende start als beginnende ondernemer. Koopt u het bedrijf waar u in loondienst werkt, dan wordt dit een ‘management buy out’ genoemd. Het kan daarbij ook gaan om een bepaalde tak van het bedrijf dat bijvoorbeeld wordt afgesplitst. Koopt u een bedrijf waar u niet bij werkt, dan wordt dit een ‘management buy in’ genoemd. U koopt dan als het ware de hoogste plek in het management. 

2. U wilt uw huidige bedrijf laten groeien.

Als u schoenen verkoopt, kunt u een concurrent overnemen die dat ook doet. Zo heeft u in één keer een aanzienlijk groter marktaandeel - en bereikt u misschien zelfs wel compleet nieuwe (buitenlandse) markten. Bovendien kunt u schaalvoordelen behalen, doordat u groter en dus voordeliger kunt inkopen. Onthoud: als uw beweegreden strategisch van aard is, bent u waarschijnlijk bereid meer voor het over te nemen bedrijf te betalen. U kunt er immers economisch voordeel uithalen. Een iets hogere investering maakt dan niet veel uit - maar het is goed u te realiseren dat de verkoper zich hiervan waarschijnlijk bewust is. Bereid u dus extra goed voor op uw onderhandelingen. Onnodig teveel betalen is immers nooit gewenst. 

3. U ziet de bedrijfsovername puur als investering.

Verwacht u dat u het over te nemen bedrijf (eventueel na een reorganisatie) op een later moment voor een hogere prijs kunt verkopen? Dan koopt u het bedrijf puur als investering. Omdat het hier gaat om speculeren en zoveel mogelijk geld verdienen, wordt de aanschaf meestal grotendeels met vreemd vermogen gefinancierd. Daar komt ook de naam ‘leveraged buy out‘ (vrij vertaald ‘uitkoop met hefboomwerking’) vandaan. 

4. U wilt het bedrijf van familieleden overnemen.

In principe is het overnemen van een familiebedrijf niets anders dan een management buy out. Wat het echter anders maakt is…de familie. De grootste wens van de verkoper is waarschijnlijk dat zijn bedrijf binnen de familie blijft. Er spelen dus veel meer persoonlijke en daardoor emotionele motieven. Onthoud: bij het overnemen van een familiebedrijf ligt de overnameprijs vaak lager dan de werkelijke marktwaarde. Emotie wint het bij overname van familiebedrijven immers vaak van puur economisch belang. Om die reden wil de huidige eigenaar ook vaak bij ‘zijn’ bedrijf betrokken blijven. Het is goed u hiervan bewust te zijn vóór u besluit het familiebedrijf over te nemen.

Meer informatie

Wilt u weten hoe u in vier stappen een bedrijf kunt overnemen? Lees dan ook dit artikel. En wilt u zich laten inspireren door succesvolle ondernemers? Dan spreekt het eBook 'de geheimen van 15 succesvolle ondernemers' u ongetwijfeld aan. U kunt het hier gratis downloaden.

Download het eBook

 

Gelijkaardige publicaties