Wat is het risicomanagementmodel M_o_R?

Risicomanagement kent verschillende modellen. Het 'Management of Risk' model is hier een van. Wat houdt dit model in en wie gebruikt het?

M_o_R® staat voor Management of Risk. Deze richtlijn voor een integrale aanpak van risicomanagement staat vooral bekend om de praktische checklists op basis van best practices. Wat is de achtergrond van dit model, wat houdt M_o_R in en door welke organisaties wordt het gebruikt?

Chapter 1

De achtergrond van het risicomanagementmodel

Naar aanleiding van een aantal boekhoudschandalen in Engeland verscheen in 1999 het Turnbull report, vergelijkbaar met de Nederlandse corporate governance code Tabaksblat. In reactie op dit rapport bracht de Office of Government Commerce (OGC), tegenwoordig The Cabinet Office, in 2001 de richtlijn voor risicomanagement M_o_R uit. Naast M_o_R beheert The Cabinet Office onder meer de internationale standaarden PRINCE2, ITIL en MSP. Sinds 2010 is het risicomanagementmodel M_o_R ook beschikbaar in het Nederlands.

Chapter 1

Wat houdt het risicomanagementmodel M_o_R in?

Het risicomanagementmodel M_o_R is een methode op basis van best practices en kan worden toegepast op alle niveaus van een organisatie. Het model bestaat uit vier hoofdelementen:

− Principes

De principes van M_o_R zijn afgeleid van de uitgangspunten voor corporate governance. Deze uitgangspunten zijn essentieel voor een integrale aanpak van risicomanagement.

− Aanpak

Hoe leg je risicomanagement vast in beleid? Het element ‘aanpak’ bestaat uit een aantal praktische documenten, zoals procesbeschrijvingen, risicoregisters en strategiedocumenten.

− Processtappen

Dit onderdeel beschrijft de belangrijkste stappen om risico’s te identificeren, te wegen en te beheersen. Ook de processtappen zijn voorzien van praktische voorbeelden, tips en technieken.

− Integratie en evaluatie

Het vierde en laatste element geeft antwoord op de vraag: hoe kun je risicomanagement implementeren op alle niveaus van een organisatie? 

Chapter 1

Welke organisaties gebruiken M_o_R?

Verschillende Nederlandse banken, verzekeraars en overheidsinstanties maken gebruik van de richtlijn M_o_R. Het model wordt vooral gewaardeerd vanwege de duidelijk omschreven stappenplannen en praktische toepasbaarheid. Bovendien sluit de richtlijn goed aan bij de NEN/ISO 31000.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Zakendoen: wat moet u weten?

Alles wat u moet weten op het gebied van zakendoen

Trends in risicomanagement

De laatste trends rondom risicomanagement voor bedrijven

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.