Artikel
Geschreven door Carlo Goes
Posted on 17-09-2018

Wat is factuur financiering?

446 keer gelezen

Dit artikel verscheen eerder op de website van NoviCap.

Technologische innovatie wordt gezien als een van de belangrijkste krachten voor ontwikkeling binnen de financiële sector. Dankzij nieuwe technologie vinden grote veranderingen plaats binnen de financiële markt en zijn de verwachtingen van de bancaire sector aangepast. Nieuwe financiële producten betreden de markt en alternatieve wijzen van financiering worden steeds populairder.

Factuur financiering is een vorm van alternatieve financiering die veel wordt gebruikt door midden- en kleinbedrijven (mkb’s) die op zoek zijn naar een flexibele en gebruiksvriendelijke manier van financiering. In dit artikel leggen we u uit wat factuur financiering precies inhoudt, waarom deze vorm van financiering met name gunstig is voor mkb-ondernemers en of factuur financiering geschikt is voor uw onderneming.

Wat houdt factuur financiering in?

Factuur financiering is een financiële dienst die wordt aangeboden om liquiditeit en cashflow te verbeteren. In Nederland duurt het gemiddeld 39 dagen voordat openstaande facturen betaald worden, wat voor veel mkb-bedrijven tot cashflow problemen kan leiden. Via factuur financiering ontvangen bedrijven direct geld door hun openstaande facturen te verkopen. Er wordt een vroegtijdige betaling ontvangen en daardoor hoeft er dus niet langer eindeloos te worden gewacht op betaling.

Hoe werkt factuur financiering?

  1. Het mkb-bedrijf levert goederen of diensten aan zijn klant en geeft vervolgens een factuur uit die gemiddeld binnen 39 dagen zal worden betaald.
  2. Het Factuur Financiering bedrijf koopt de factuur en verschaft het mkb-bedrijf met een voorschot van tot 90% van de nominale waarde van de factuur in ruil voor het recht om de factuur later bij de debiteur te innen.
  3. Als de betalingsdatum is verstreken betaalt de klant de factuur aan het factuur financierings bedrijf, welke vervolgens de resterende 10% min kosten en rente overdraagt aan het mkb-bedrijf.

Waarom is factuur financiering relevant voor mkb-bedrijven?

Mkb-ondernemers hebben vaak te maken met lange betaaltermijnen voor hun facturen met als gevolg cashflow problemen. Door middel van Factuur Financiering kunnen zij de betaling van de factuur eerder ontvangen als een voorschot en hoeven zij dus niet eindeloos te wachten op betaling. Dit stelt het bedrijf in staat de normale bedrijfsvoering voort te zetten en zodoende te groeien. Er zijn ook twee andere bronnen van alternatieve financiering voor mkb'ers.

Is factuur financiering geschikt voor mijn bedrijf?

De twee meest belangrijke vragen zijn:

  1. Opereert mijn bedrijf B2B: verkoop ik goederen en/of diensten aan andere bedrijven?
  2. Betalen mijn klanten later dan dat ik graag zou willen?

Als het antwoord op beide vragen ja is, dan doet u er goed aan om Factuur Financiering te overwegen om uw bedrijf te financieren en zo uw cashflow te verbeteren.

Liquiditeit en cashflow zorgen – naast toegang tot financiering – voor de grootste problemen binnen jonge ondernemingen. Veel mkb-ondernemers zijn zich niet bewust van de vele mogelijkheden die er bestaan om dit te verbeteren: tegenwoordig zijn er vele FinTech-bedrijven die uw bedrijf snel en eenvoudig toegang kunnen geven tot korte termijn financiering.