Betaalgedrag
Terug naar overzicht
blog

Wat te doen als een faillissement dreigt?

De daling van het aantal faillissementen zet door in Nederland. Uit de nieuwe Kwartaalmonitor blijkt dat het aantal faillissementen het tweede kwartaal van 2015 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar behoorlijk is gedaald. Zo zijn er in het tweede kwartaal maar liefst 25% minder faillissementen in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal opheffingen is het afgelopen kwartaal gedaald. Dat is goed nieuws, maar het betekent niet dat bedrijven niet langer failliet gaan. Hadden deze bedrijven hun faillissement kunnen voorkomen? Mogelijk. U kunt namelijk maatregelen treffen als u bijna failliet gaat.​

Wat is een faillissement?

Als de rechtbank vaststelt dat u uw financiële verplichtingen niet meer kunt nakomen, wordt u failliet verklaard. Er wordt dan een curator aangesteld die zoveel mogelijk vermogen uit uw bedrijf haalt en dit verdeelt onder de schuldeisers. Om die reden zijn het ook meestal de schuldeisers die het faillissement aanvragen. Ze hopen simpelweg  nog iets van hun geld terug te zien. Een ondernemer kan echter ook zelf zijn faillissement aanvragen. Dat klinkt wellicht minder logisch, maar als bewezen kan worden dat een bestuurder van een BV de boel op zijn beloop heeft gelaten, kan hij hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Zijn privévermogen kan dan worden aangesproken. Door tijdig een faillissement aan te vragen, kan dit vaak worden voorkomen. De bestuurder heeft er dan immers voor gezorgd dat de situatie niet erger werd.

Maatregelen als u bijna failliet gaat

Geen bedrijf wordt opgericht om failliet te gaan - tenzij er sprake is van faillissementsfraude. En geen enkel bedrijf zal van de ene op de andere dag failliet gaan. Hoe eerder u dus ingrijpt, hoe beter. Dit kunt u doen:

Lees u goed in en laat u adviseren. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een advocaat te nemen die advies kan geven over hoe u een faillissement voorkomt - en die u kan bijstaan als het toch tot een rechtszitting komt.

  1. Vraag surseance van betaling aan, zodat u schuldeisers gedurende een bepaalde periode niet hoeft te betalen
  2. Ga met schuldeisers, de bank en deurwaarders om de tafel om bijvoorbeeld te onderhandelen over een afbetalingsregeling
  3. Probeer zoveel mogelijk liquide middelen vrij te maken om rekeningen te betalen
  4. Zoek daarvoor bijvoorbeeld naar besparingen
  5. Probeer uw ondernemersenthousiasme vast te houden en manieren te vinden om uw omzet (en vooral uw marge!) te verhogen
  6. Zoek investeerders die u willen helpen uw schulden te betalen, bijvoorbeeld in ruil voor aandelen
  7. Laat beoordelen of uw bedrijf levensvatbaar is, zodat u schuldsanering kunt aanvragen in plaats van een faillissement

En als u toch failliet gaat?

Als u financiële problemen heeft en uw zakelijke situatie uitzichtloos blijkt, zit er niets anders op dan wereldkundig te maken dat uw bedrijf failliet is gegaan. Taboe en schaamte komen dan om de hoek kijken - maar het is toch verstandig het te doen. 

Faillissement voorkomen

Uiteraard kunt u beter voorkomen dat uw bedrijf failliet gaat. De eenvoudigste manier om dat te doen is uw administratieve zaken goed op orde te hebben. Als u weet wat uw omzet is, wanneer uw klanten u betalen en wanneer u welke rekening zelf moet betalen, ziet u het op tijd als er iets mis dreigt te gaan. Hoe eerder u dat weet, hoe eerder u kunt ingrijpen en bijsturen. Zorg dat u altijd uw belastingaanslagen kunt betalen en dat de bank tevreden over u blijft – bijvoorbeeld door nooit een kredietbetaling over te slaan. Houd bovendien goed in het oog hoe het met uw klanten gaat. Bent u afhankelijk van één of twee grote afnemers, dan heeft dat een gigantische impact op uw bedrijf als deze failliet gaan. Vaak leidt het ene faillissement zo zelfs tot het andere. Bij Graydon kunt u altijd laten controleren hoe het met de financiën van uw (belangrijkste) afnemers gesteld is. Zonodig zelfs automatisch en doorlopend.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Lees dan ook dit artikel eens over de drie belangrijkste redenen waarom bedrijven failliet gaan en dit artikel met advies over wat u kunt doen als het fout dreigt te gaan.
 

Gelijkaardige publicaties