Artikel
Geschreven door Bruno Saman
Posted on 17-09-2013

Werknemer met ondernemingsgeest onontbeerlijk

178 keer gelezen

Gezocht: intrapreneur (m/v)

In het FD van vandaag is een halve pagina gewijd aan intrapreneurship bij IT concern Logica. Ook de Volkskrant besteedde eerder deze zomer aandacht aan The Great Game of Business, waarbij alle werknemers van een bedrijf nadenken over de vraag hoe hun werk beter kan, zodat de winst stijgt, en zij daar zelf ook beter van worden. De tijd van achterover leunen en hoge inkomens incasseren is definitief voorbij. De tijd van de intrapreneur viert hoogtij!
 

Wat is een intrapreneur?

Juist in deze periode van economische tegenspoed moet men zich onderscheiden van zijn collega’s. Hierbij doel ik niet op het continue halen van ‘witte voetjes’ bij uw baas of elke dag als laatste werkpaard het bedrijfspand verlaten, maar op een goede invulling van het begrip intern ondernemerschap. Wat houdt dit begrip precies in en over welke eigenschappen moet een succesvolle intrapreneur beschikken?
 

Experimenteren in de baas zijn tijd

Het woord intrapreneur verwijst naar de vrijheid van een bepaalde werknemer om zich als vrijpostige ondernemer in een bedrijf te gedragen en bepaalde verplichte protocollen naast zich neer te leggen. Speelruimte om je eigen producten en diensten te ontwikkelen in de tijd van de baas zonder dat je van hogerhand op je vingers wordt getikt. Initiatieven nemen zonder dat iemand je daartoe het bevel geeft. Deze eer is niet voor elke werknemer weggelegd. Succesvolle toko’s als Facebook, Ryan Air en Google hebben hier op grote schaal mee geëxperimenteerd  en het heeft hen alle drie geen windeieren gelegd.
 

Erasmus Entrepreneurship Index

De Rotterdamse hoogleraar Justin Janssen maakte vandaag wereldkundig dat uit onderzoek van het Erasmus Centre of Entrepreneurship  is gebleken dat intern ondernemerschap 19% groei in omzet en winst kan opleveren en het marktaandeel met maar liefst 20% kan toenemen. Janssen is als universitaire leermeester verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de Erasmus Entrepreneurship Index die op 10 oktober in Rotterdam op het programma staat. Met deze index wordt het ondernemerschap gemeten in bedrijven. Onder de participanten scoort slechts 20% goed en maar liefst 50% een onvoldoende.  
 

Capaciteiten intern ondernemerschap

Deze feiten zijn allemaal leuk en aardig, maar welke capaciteiten zijn vereist om als vrije jongen en op risico van de baas met allerlei nieuwe snufjes op de proppen te kunnen komen? Allereerst moet de interne cultuur van een bedrijf een goede voedingsbodem bieden om je als intrapreneur te kunnen profileren. Wanneer hier geen ruimte voor bestaat of het vrije ondernemerschap niet op prijs wordt gesteld, gaat de missie niet slagen. De term ‘empowerment’ komt hierbij om de hoek kijken; medewerkers moeten de ruimte en het vertrouwen krijgen om te kunnen ondernemen.

Kans van slagen deels genetisch bepaald

Maar hoofdzakelijk moet het uit jezelf komen. Recent onderzoek heeft overigens uitgewezen dat ondernemerschap deels genetisch is bepaald. Mocht uw avontuur verkeerd aflopen, kunt u altijd nog Moeder Natuur als schuldige aanwijzen. De intrapreneurs die er met een gouden medaille vandoor gaan zijn vaak  intuïtief, creatief, passioneel en in staat om meerdere taken tegelijk te doen.  Het zijn mensen die op hun gevoel acteren en de juiste sprieten hebben voor welke ontwikkelingen en ideeën een gat in de markt blijken te zijn.
 

Binnenboord houden ruwe diamantjes

Deze eigenschappen gaan hand in hand met visionair leiderschap en de durf en honger om innovatief te zijn. Kwaliteiten die je niet leert op de universiteit, maar van nature moet bezitten. Om als bedrijf deze ‘ruwe diamantjes’ binnenboord te houden, kunt u het best een HR-afdeling hebben die snapt wat het beste voor uw bedrijf is. Het aanreiken van een geschikt loopbaanplan en het vooruitzicht om mede-eigenaar te worden fungeren hierbij vaak als effectieve lokmiddelen.