Artikel
Geschreven door Bruno Saman
Posted on 11-07-2013

Werknemers bouwsector halen opgelucht adem

36 keer gelezen

Politiek Den Haag doet zo af en toe ook wel wat goeds. Een bescheiden applausje voor het getergde kabinet Rutte. De verlaging die het kabinet op 1 maart doorvoerde voor het BTW tarief op renovatiewerk van 21 naar 6 procent heeft de bouwsector geen windeieren gelegd. Steeds minder bouwbedrijven zijn genoodzaakt werknemers te ontslaan. Dat volgt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek in opdracht van onder meer Bouwend Nederland onder ruim 950 ondernemers en 1500 consumenten.

Historisch dieptepunt bouwsector

En dat is in deze tijd van algehele malaise en massale ontslagen een positieve ontwikkeling. Toen het kabinet eerder dit jaar besloot de BTW op renovatie en herstel te verlagen van 21 naar 6 procent had het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekend dat deze maatregel de bouwsector 600 miljoen euro aan extra opdrachten zou moeten opleveren. Dit onderzoek komt enigszins verrassend na een conjunctuurmeting van het EIB een paar maanden geleden waaruit bleek dat de bouwsector naar een nieuw dieptepunt was gezakt en vele werknemers zonder pardon op straat werden gezet. Sinds 1986 stond het peil van werkvoorraad voor zowel bedrijfspanden als woningen niet meer zo laag. De malaise in de bouw wordt als angel ervaren van de economische crisis in ons land. Toen ook nog bleek dat de kortingsregel op de BTW aanvankelijk de werkgelegenheid in de bouwsector niet stimuleerde, was het doemscenario compleet.

Stimulering economie

Interessant is nu om te zien of deze toename van de werkgelegenheid in de bouwsector de gehele Nederlandse economie nieuw leven inblaast en voor het broodnodige vertrouwen gaat zorgen. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat de economie weer een beetje op gang wordt geholpen. Misschien gaat de wens van Rutte en zijn Binnenhof kompanen dan toch nog in vervulling. Het zou toch wel het wonder van het ’t Binnenhof zijn als  ondanks de forse bezuinigingen de economie in augustus weer blijkt aangetrokken waardoor politiek Den Haag volgend jaar naar de Brusselse pijpen kan dansen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Investeringen woningcorporaties

Inmiddels zou twee op de vijf woningeigenaren plannen hebben om iets of rond zijn huis te laten doen. “Dit zijn de eerste goed meetbare effecten van de btw-verlaging. Zo’n maatregel heeft altijd een aanlooptijd nodig,” verklaart een woordvoerder van Bouwend Nederland. De onderzoekers vullen aan: “We zien na een voorzichtige start dat er vanuit de woningeigenaren steeds meer plannen komen om hun woning of tuin aan te pakken.” Dit betekent dat hoveniers en groenvoorzieners ook hun voordeel doen met deze ontwikkeling en zij ook kunnen blijven rekenen op hun vertrouwde maandelijkse loonstrook.