Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Wettelijk verplicht cliëntenonderzoek: ken uw klanten

Van ondernemingen die financiële, juridische of fiscale diensten verlenen, wordt verwacht dat zij weten met wie ze zaken doen. Om de integriteit van het financiële stelsel te beschermen en financiering van terrorisme en witwassen van geld te voorkomen, zijn sommige beroepsgroepen wettelijk verplicht een cliëntenonderzoek uit te voeren.

Identiteitscontrole en ongebruikelijke transacties

Eind oktober legde de rechtbank in Den Haag boetes van duizenden euro’s op aan ondernemers voor overtredingen van de Wet ter voorkomen van Witwassen en Financieren Terrorisme (Wwft). Zo moest een verkoper van boten een boete van 16.000 euro betalen omdat hij grote contante betalingen had geaccepteerd en bij een controle geen kopieën van de identiteitsbewijzen van de kopers kon laten zien. Volgens de Wwft, die in 2008 in werking trad, zijn bepaalde bedrijven verplicht om de identiteit van klanten te controleren. Onder de Wwft vallen niet alleen banken, beleggingsondernemingen en verzekeraars, maar bijvoorbeeld ook belastingadviseurs, makelaars en handelaren in goederen van grote waarde, zoals boothandelaren. Naast het controleren van de identiteit van hun klanten bepaalt de Wwft dat ondernemingen ongebruikelijke transacties, die voldoen aan een of meer indicatoren, melden. In haar jaarverslag van 2012 meldt toezichthouder FIU-Nederland dat alle verdachte transacties vorig jaar gezamenlijk een waarde vertegenwoordigden van 680 miljoen euro.

Sanctiewet 1977

De Verenigde Naties en de Europese Unie kunnen schendingen van mensenrechten of het internationaal recht bestraffen met sancties, zoals een verbod op het verlenen van financiële diensten of een verplichting tot het bevriezen van tegoeden. Volgens de Sanctiewet 1977 zijn instellingen verplicht om te controleren of zakelijke relaties voorkomen op een van de sanctielijsten.


Cliëntenonderzoek

Vanuit de wettelijke bepalingen zijn ondernemingen verplicht voorafgaand aan het aangaan van een zakelijke relatie of het uitvoeren van een transactie een cliëntenonderzoek uit te voeren. Met de wijziging van de Wwft van 1 januari 2013 zijn de eisen voor dit onderzoek aangescherpt. Zo valt onder het begrip Ultimate Beneficial Owner (ook wel: UBO of uiteindelijk belanghebbende) nu ook de natuurlijke persoon die begunstigde is van 25% of meer van het vermogen van een cliënt of trust. In het verplichte cliëntenonderzoek is de UBO een kernbegrip, want het moet voor een instelling duidelijk zijn welke natuurlijke persoon achter een juridische entiteit zit.

 clientenonderzoek

Ken uw klant: Customer Due Diligence-rapport

Graydon biedt haar klanten toegang tot het Customer Due Diligence-rapport, gebaseerd op de Graydon database met alle actieve en inactieve bedrijven in Nederland. Het CDD-rapport brengt de UBO’s van een bedrijf in kaart en het pad daarnaartoe. Op gevonden UBO’s kan vervolgens een Compliance Check worden aangevraagd die direct online wordt verwerkt en toegevoegd aan het rapport. Het geheel wordt opgeslagen in het online archief van de klant, zodat de informatie beschikbaar is voor bijvoorbeeld Audit Trails. Kijk voor meer informatie op de website van Graydon of neem direct contact op met Compliance en Risk Adviseur Mattijs van de Weijer.

Dit artikel is geschreven in het kader van de FD Gazellen Awards 2013. Jaarlijks zetten het Financieele Dagblad en Graydon de snelst groeiende bedrijven van Nederland in de spotlight met deze onderscheiding. Deze bedrijven dragen sterk bij aan de werkgelegenheid en het herstel van de Nederlandse economie. Graydon steunt ondernemend Nederland bij hun uitdaging om snelle groei in goede banen te leiden en voorziet  de lezers tot aan de finale van de FD Gazellen via dit medium door middel van artikelen, onderzoeken en cases. Hierbij wordt vooral gekeken naar zaken als de juiste inzet van kennis en kapitaal om verdere groei te kunnen realiseren; het bedrijf financieel gezond te houden en de concurrentie voor te blijven.

Gelijkaardige publicaties