Artikel
Geschreven door Lars Fassbender
Posted on 11-09-2013

Wordt Nederland het lachertje van Europa?

96 keer gelezen

Ik ben woonachtig in Eindhoven en zodoende kom ik regelmatig in België. Ik ga dan bijvoorbeeld een (mannen)weekend naar de Ardennen. Een frappant gegeven is dat je geen borden langs de weg nodig hebt om te weten dat je de grens met België passeert. Van het ene op het andere moment verandert de weg van een Nederlands biljartlaken in een Belgische gatenkaas. Mijn vrienden en ik grappen dan over de bijzonder slechte kwaliteit van het Belgische wegennet. Wellicht lachen de Belgen binnenkort als laatst?
 

Binnenlandse bestedingen dalen gestaag

RTLZ berichtte deze week over de binnenlandse bestedingen van Nederland. Deze tekenen schraal af tegen onze buurlanden Duitsland en België. De Nederlandse consumptie is met 4,5 procent gedaald sinds het begin van de crisis. Duitsland en België hebben juist een stijging laten zien van respectievelijk 4 procent en 3 procent. Grote boosdoener is dat het besteedbaar inkomen in Nederland is gedaald; in België en Duitsland is dit juist met 1,5 procent gestegen.
 

Is de export nog de motor van onze economie?

Volgens de heer van Mulligen (hoofdeconoom CBS) heeft dit niet te maken met het kapot bezuinigen van de economie. Als open economie zouden wij het vooral moeten hebben van de export. Dit is historisch gezien helemaal correct. Dat de export sinds het begin van de crisis flink is afgenomen, mag geen verrassing zijn.
 

De Duitse economie doet het beter

Wat mij wel verrast, is dat de Duitse economie het momenteel weer veel beter doet dan de Nederlandse. Volgens het zelfde CBS profiteren zij meer van de opkomende economieën zoals China. Duitsland is de laatste jaren meer producten gaan importeren, maar het aandeel Nederlandse producten is stabiel gebleven, terwijl het aandeel van Midden-Europese landen en China is gestegen. Hieruit mogen we concluderen dat we tegenwoordig minder profiteren van de groei van Duitsland. Dit komt onze export niet ten goede.
 

Verschil met België

Hoe kan het dat België het zo goed doet? Wat is dan toch het verschil tussen de Nederlandse en de Belgische economie? Enkele jaren geleden stond België er bijzonder slecht voor en werd er zelfs gesproken over Europese staatshulp.

Wellicht is het helemaal geen verrassing, maar zij staan er nog steeds bijzonder slecht voor. De vastgoedprijzen zijn er nog steeds aan het stijgen (zij hebben zelfs geen daling gekend toen de financiële crisis op zijn top was) en er wordt zelfs gesproken over een grotere ‘huizenmarktbubble’ dan in de USA in 2008. Daarbij is het Belgisch overheidsapparaat nog vele malen groter dan in Nederland en wordt er bijzonder weinig aan gedaan om dit terug te dringen. Men zegt dat België het nieuwe Spanje of Portugal zou kunnen worden.  
 

Consumentenvertrouwen nog altijd leidend

Dat de bestedingen in België nog immer stijgen, is puur een vertrouwenskwestie. De Belgische overheid heeft ondanks alles het consumentenvertrouwen weten te versterken. Er is geen land ter wereld met meer spaartegoeden dan Nederland. We geven het alleen niet uit. In tijden dat onze export niet meer voor voldoende groei zorgt, moet onze overheid toch zeker in staat zijn om vertrouwen te creëren om de binnenlandse bestedingen te doen groeien? Of om innovatieve projecten te starten die onze export ten goede komen?