Wwft voor makelaars: de reikwijdte van de wet

Wat betekent de Wwft voor makelaars?

Om de integriteit van het financiële stelsel te waarborgen, is in 2008 de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) ingesteld. Deze wet geldt ook voor makelaars. Zij zijn verplicht een cliëntenonderzoek uit te voeren en ongebruikelijke transacties te melden. Toch zijn veel makelaars zich nog onvoldoende bewust van deze wettelijke verplichtingen. De Wwft voor makelaars: welke elementen uit de wet gelden voor u? Hoe kunt u de naleving van de Wwft integreren in het beleid van uw kantoor? En hoe kunt u bij een controle aantonen dat u voldoet aan de wetgeving?

Chapter 1

Casus: financiering van onzekere herkomst

Witwassen en terrorismefinanciering: bij de verkoop van een pand staat u er waarschijnlijk niet direct bij stil, maar toch kunt u er als makelaar (indirect) mee te maken krijgen. Dat de Wwft voor makelaars geldt, is dus vaak niet bekend. 

Een casus op de website van de Financial Intelligence Unit (FIU)-Nederland maakt het belang van een melding doen duidelijk. Een man die veroordeeld was voor het runnen van een drugslab, was net uit de gevangenis. De reclassering en een wijkagent gaan bij hem langs als de man vervolgens in een tesla komt aanrijden. De man zou een goede baan hebben en een mooi penthouse kunnen huren, terwijl hij net uit de gevangenis komt.

De wijkagent vond het verdacht, ging op onderzoek uit en deed meerdere meldingen bij verschillende partijen. Uiteindelijk pakte de FIU de zaak op en mede dankzij alle meldingen van de wijkagent werd de man opgepakt en  veroordeeld voor drugsverkoop.

Door dit soort verdachte zaken te melden, voorkomt u als makelaar dat uw dienstverlening mogelijk wordt misbruikt voor een witwasconstructie waarbij een koper de identiteit van de feitelijke eigenaren afschermd. 

Chapter 1

De Wwft voor makelaars

Makelaars die bemiddelen bij het tot stand brengen en sluiten van overeenkomsten over onroerende zaken en rechten waaraan onroerende zaken zijn onderworpen, vallen onder de Wwft. De belangrijkste onderdelen van deze wet zijn het cliëntenonderzoek en de meldingsplicht. De Wwft voor makelaars houdt in dat u als makelaar verplicht bent de identiteit van uw cliënt én van de wederpartij te verifiëren. Is uw cliënt geen natuurlijk persoon? Dan moet u vaststellen wie de uiteindelijk belanghebbende (Ultimate Beneficial Owner of UBO) is. 

Daarnaast dient u ongebruikelijke transacties te melden bij FIU-Nederland. Zo geldt onder meer een meldingsplicht als een transactie voor 15.000 euro of meer in contanten wordt betaald. Voor het niet naleven van de Wwft kan een sanctie, dwangsom of boete worden opgelegd. Uit het jaarverslag over 2022 van FIU-Nederland blijkt dat er dat jaar 218 ongebruikelijke transacties gemeld werden door makelaars. In totaal ontving de dienst ongeveer 1,9 miljoen meldingen, voornamelijk van banken en geldkantoren.

Chapter 1

Naar een uniform beleid

Als handreiking voor de uitleg en de toepassing van de wettelijke verplichtingen heeft de Belastingdienst met Bureau Toezicht Wwft een leidraad opgesteld met specifieke richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken. Deze leidraad maakt duidelijk wat er van u wordt verwacht.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Dossier Cliëntenonderzoek

Voorkom hoge boetes: Voldoe in 10 stappen snel en efficiënt aan de Wwft.

Trends in risicomanagement

Breng kennis samen in een 'Closed Industry User Group'.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.