Artikel
Geschreven door Graydon
Posted on 18-04-2013

Zakelijke dienstverlening snelste betalers, overheid langzaamste

54 keer gelezen

Overheid betaalt één op de drie rekeningen te laat

De overheid is al jaren de langzaamste betaler van alle branches. De overheid betaalt één op de drie rekeningen te laat en gemiddeld wordt na 49,6 dagen voldaan. Dit is een verslechtering van vorig jaar, toen werd gemiddeld na 48,5 dagen betaald. Op de tweede plaats van slechte betalers staan de grafische sector en de chemie & farmacie (48,8 dagen), opgevolgd door de transportbranche met een gemiddelde betaaltermijn van 47,7 dagen.

Gevolgen van te laat betalen

De gevolgen van te laat betalen zijn duidelijk. Iedereen wacht op elkaar met als gevolg een economie die steeds langzamer op gang komt. Graydon waarschuwt dan ook voor de financiële gevolgen voor ondernemingen en de invloed van een trage betalingsmoraal op het aantal faillissementen.

Oproep om tijdig te betalen voor overheid

De overheid onderschat de gevolgen van betalingsachterstanden voor de maatschappij en de economie. Het gaat om een groot bedrag dat nu buiten de economie blijft. Dit dupeert het bedrijfsleven ernstig. Kleine bedrijven zijn afhankelijk van deze betalingen en komen hierdoor in financiële problemen wat zelfs kan leiden tot faillissement.

Graydon geeft aan dat wanneer de overheid eerder zouden betalen, en hun betalingstermijn terug zouden brengen naar 30 dagen, dit een positieve uitwerking heeft op de gehele handelsketen en het aantal faillissementen.

Overzicht van het gemiddeld aantal dagen dat een factuur openstaat in een branche in het derde kwartaal van 2011

   

Branche

3e kwart 2011

Zakelijke dienstverlening

40,6

land-, tuin-, en bosbouw en visserij

41,5

IT & telecommunicatie

42,5

Horeca & recreatie

43,7

Overig

43,8

Voedings- & genotmiddelen

43,8

Financiele instellingen & verzekeringswezen

45,3

Textiel

46,3

Bouwnijverheid

46,7

Metaal

46,8

Hout & meubelen

46,8

Transport

47,6

Elektrotechniek

47,7

Grafische sector & papier

48,8

Chemie & farmacie

48,8

Overheid & semi-overheid

49,6