Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Zeeuwen snelste betalers, Flevolanders langzaamste

Van alle provincies betalen Zeeuwen het snelst. Een crediteur die zijn rekening naar Flevoland stuurt, moet het langste wachten op zijn geld. Dit blijkt uit onderzoek van Graydon. Het verschil is precies 4 dagen.

Zeeland, al tijden koploper in betalingssnelheid

Gemiddeld wordt ruim 40% van alle facturen niet binnen de gestelde gebruikelijke termijn van 30 dagen betaald. In Zeeland wordt het snelst aan de betalingsverplichting voldaan. Gemiddeld staat daar een nota 42 dagen open. Een gegeven dat niet alleen in het derde kwartaal van 2011 opgaat, maar ook het hele voorgaande jaar.

Flevoland loopt al een tijdje achter in betalingssnelheid

Flevoland betaalt het langzaamste van alle provincies, gemiddeld wordt na 46 dagen voldaan. Dit is wel een verbetering ten opzichte van 2010, waarin gemiddeld na 47 dagen werd voldoen. Op de tweede positie van wanbetaling staat Groningen, met een gemiddelde betalingstermijn van 46 dagen.

Gevolgen van te laat betalen

De gevolgen van te laat betalen zijn duidelijk. Iedereen wacht op elkaar met als gevolg een economie die steeds langzamer op gang komt. Graydon waarschuwt dan ook voor de financiële gevolgen voor ondernemingen en de invloed van een trage betalingsmoraal op het aantal faillissementen.

Overzicht van het gemiddeld aantal dagen dat een factuur openstaat in een provincie in het derde kwartaal van 2011

Zeeland     41,7
Friesland   43,2
N-Brabant  43,6
Gelderland 43,7
Utrecht      44,0
Limburg     44,2
N-Holland   44,3
Drenthe     44,4
Z-Holland   44,6
Overijsel    44,7
Groningen  45,3
Flevoland   45,7

Gelijkaardige publicaties