Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Zzp’er wapent zich niet tegen wanbetaling

Zzp’ers leveren massaal op krediet. Veel van hen krijgen echter nooit hun rekening betaald. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het aantal onbetaalde facturen van zzp'ers met maar liefst 36 procent. Bij sommige van hen kost dat zelfs een kwart van de omzet of meer. Toch wapent zich slechts een klein gedeelte van de zzp’ers tegen wanbetaling.

Zzp’ers meeste last van wanbetalers

Het aantal moeilijk te incasseren vorderingen van zelfstandigen nam in het tweede kwartaal met zo’n 36 procent toe, terwijl die van bv’s met 8 procent stegen. De hoogte van de gederfde inkomsten loopt tot duizenden euro’s op. Gemiddeld hebben zzp’ers bijna 1500 euro per onbetaalde factuur uitstaan. In 2012 was dit nog 1.200 euro.

Zelf ‘onderzoek’ doen via Google

Voor zzp’ers kan wanbetaling van een grote klant serieuze gevolgen hebben voor het voortbestaan. Ondanks de risico’s is de meerderheid van de zzp’ers niet op wanbetaling voorbereid. Veel zzp’ers zijn zich niet bewust van het risico dat zij lopen door op krediet te leveren. Ze bepalen of een opdrachtgever betrouwbaar is door het bedrijf te Googlen of door een bedrijfsbezoek.

In veel gevallen verzamelen zzp’ers niet meer informatie omdat ze blij zijn met een nieuwe klant of zich niet bewust zijn van de risico’s.

Kredietcheck voor zzp’er

De meeste zzp’ers doen dan ook geen kredietcheck om de kredietwaardigheid en het betaalgedrag van hun zakelijke relaties te toetsen. De kleine groep zzp’ers die wel een credit check doet, doet dit omdat zij zich bewust zijn van de kredietrisico’s voor hun bedrijfsvoering en hier iets tegen willen doen. Dit zijn veelal zzp’ers die ofwel eerder met wanbetaling te maken hebben gehad dan wel voor grote bedragen op krediet leveren.

Niet betaald, en dan...?

Vaak weten zzp’ers vervolgens niet waar zij naartoe moeten als hun factuur na levering niet betaald wordt. Ze kennen hun rechten niet, weten niet welk incassobureau betrouwbaar en goed is en hebben ook helemaal ‘geen zin’ om zich met incassozaken bezig te houden. Zzp’ers zijn vaak bang hun opdrachtgevers kwijt te raken. Opdrachtgevers, veelal grotere bedrijven, maken daar misbruik van.

Ongeveer een derde van de zzp’ers en kleinere bedrijven zet uiteindelijk toch incassoservices in om alsnog betaald te krijgen.

 actie ondernemen

 

Meer lezen over wanbetaling?

Wilt u weten wat de 10 meestgehoorde debiteurensmoezen zijn? En de meest effectieve reactie? 
Download Cheat Sheet

Gelijkaardige publicaties