Image of the construction of a tower block
Terug naar overzicht
blog

Uniform relatie-acceptatiebeleid essentieel voor woningcorporaties

Een verdubbeling van de nieuwbouwproductie, huren betaalbaar houden en het woningbestand energiezuiniger maken: woningcorporaties staan de komende jaren voor grote opgaven, zo blijkt uit de Woonagenda van branchevereniging Aedes. Tijdens een debat over de ambities van woningcorporaties verzekerde Fries Heinis, directeur Bouwend Nederland, in mei van dit jaar dat bouwbedrijven klaarstaan om te helpen. Maar de crisis heeft de sector zwaar getroffen. Hoe vinden woningcorporaties betrouwbare partners om mee samen te werken? Wat is er nodig voor een professioneel relatie-acceptatiebeleid?

PD-ratings missen nuance

Tijdens de crisis heeft de bouwbranche het zwaar gehad. Maar nu de woningmarkt weer opkrabbelt en bouwbedrijven hun omzet zien groeien, is de nasleep van de zware jaren nog altijd zichtbaar in de PD-ratings. De PD-rating geeft de kans op wanbetaling weer en is gebaseerd op onder andere de jaarrekening, het betaalgedrag en demografische kenmerken van een organisatie. Om potentiële relaties te screenen is enkel het opvragen van een kredietrapport en het checken van de PD-rating niet meer voldoende. Een PD-rating heeft meer nuance nodig, maar een grondige analyse kost tijd en kan leiden tot discussies. Bovendien is een handmatige beoordeling altijd subjectief. Elke persoon die een kredietrapport leest, heeft daar een bepaald gevoel of een idee bij. Het sentiment speelt hierin vaak onbewust een rol.

Het belang van het screenen van relaties

Uit een rondvraag van Aedes onder haar leden bleek eind vorig jaar dat woningcorporaties miljarden euro’s investeren in de bouw van nieuwe woningen, de verduurzaming van bestaande woningen en planmatig onderhoud. Ook uit het rapport Volkshuisvestelijke voornemens woningcorporaties blijkt dat woningcorporaties van plan zijn fors meer te investeren. Zo verwachten corporaties een flinke stijging van investeringen in energiebesparende maatregelen: van 257 miljoen euro in 2015 naar 613 miljoen euro in 2017. Maar de marges in de bouw zijn klein. Woningcorporaties kunnen het zich niet permitteren om samen te werken met partners die hun beloften niet waar kunnen maken. En dus is een gedegen screening van relaties belangrijker dan ooit.

Professioneel acceptatiebeleid voor relaties

Of een woningcorporatie een samenwerking aangaat met een aannemer of leverancier, zou niet mogen afhangen van de toevallige kennis of het humeur van degene die een kredietrapport leest. Zeker nu woningcorporaties grote ambities hebben uitgesproken voor de komende jaren en voor belangrijke investeringen staan, is een uniform en transparant acceptatiebeleid voor relaties essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen. Hiermee kan worden voorkomen dat projecten vertraging oplopen. Bovendien laten woningcorporaties hiermee zien dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan, hun ambities waar willen maken en graag zakendoen met betrouwbare partners.

Uniform beslismodel

Het Graydon Decision Model maakt het mogelijk snel en objectief potentiële zakelijke relaties te beoordelen. Aan de hand van risk-appetite en parameters zoals kredietlimiet, Graydon rating en betaalgedrag creëert de gebruiker een beslismodel op maat dat past bij het acceptatieproces van zijn onderneming of organisatie. De uitkomst is een objectief en transparant beslissingsvoorstel, gebaseerd op data uit kwalitatieve bronnen. Dankzij dit genuanceerde beeld van een potentiële relatie kan iedere gebruiker weloverwogen en op uniforme wijze belangrijke beslissingen nemen.

Het Graydon Decision Model is de eerste oplossing die toegankelijk is via Graydon Insights, een nieuw platform dat data van verschillende bronnen verzamelt, analyseert en omzet naar inzichten. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk dan onderstaande video:

 

Meer weten over de stand van zaken in de bouwsector, de trends en de rol van data in de bedrijfsvoering van bouwbedrijven? Vraag vrijblijvend het volledige bouwrapport Graydon Data Insights Bouw 2017 op.

Vraag hier Graydon Data Insights Bouw op

Gelijkaardige publicaties