Klanten werven
Terug naar overzicht
blog

Een betere samenleving door big data

Als we het over big data hebben dan denken we vaak aan bedrijven zoals Google en Facebook die door middel van het verzamelen van allerhande (persoons)gegevens hun geld verdienen. Het verzamelen van data heeft echter ook een publieke functie. Steeds meer overheden en semi-overheden verzamelen data. Data die ze gebruiken om de sociale ruimte te monitoren en deze te beïnvloeden. 

Volgens een ruwe schatting van de Verenigde Naties wonen er in 2050 wereldwijd 6,3 miljard mensen in steden. Dit getal staat gelijk aan de huidige totale wereldbevolking. Als we alle data en kennis die we nu al hebben in zouden zetten, dan zou dit de leefbaarheid van steden verbeteren en de drukte en chaos doen afnemen. 

WK voetbal ‘crowd’ wordt gemanaged 

Een voorbeeld: in 2014 vormt Rio het episch centrum voor het WK voetbal. Om de enorme toestroom aan mensen in goede banen te leiden, zijn er momenteel tientallen ambtenaren dagelijks bezig met het ophangen van 400 CCTV camera’s. Deze beelden, maar ook politieberichten, weerinformatie, tweets en e-mails, helpen om knelpunten en gevaarlijke situaties tijdens het WK te voorkomen. Zo blijft het WK voetbal een feest. 
 

Een stap verder: smart city

Momenteel wordt in Zuid-Korea een nieuwe stad volledig vanaf de grond opgebouwd, op basis van het smart-city-concept van IBM. Naar verwachting wonen er in 2018 in deze stad, Songdo genaamd, zo’n 65.000 mensen. Iedere auto is voorzien van RFID-chips, welke gedetecteerd kunnen worden door het volledige wegennet. Zo weet men altijd waar vrije parkeerplekken zijn (maar ook waar je bent) en kan het systeem in lege straten de straatverlichting automatisch uitzetten. Er zijn talloze oplaadpunten voor elektrische auto’s. Daarbij is 40 procent van de stad gereserveerd voor groene initiatieven, zoals bomen, planten en parken. En misschien wel het mooist van alles: er rijden geen afvalwagens meer, omdat het afval op slimme wijze onder de grond wordt opgeslagen. 
 

Nog een stap verder: misdaad voorkomen? 

Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat door het analyseren van drugs /alcohol misbruik en allerhande misdaden, we in de toekomst wellicht criminaliteit kunnen voorspellen. Misschien zelfs voorkomen? Onderzoekers aan de Michigan Medical School hebben grote hoeveelheden data van de politie (drugsmisdaden, aanwezigheid van alcohol in winkels en bars) gecombineerd met demografische factoren binnen een afgebakend onderzoeksgebied. Het resultaat is een gedetailleerde kaart waarmee direct inzichtelijk is waar de focus van onze ‘blauwe handhavers’ moet liggen. 

Het is een mooie, bijna utopische, gedachte dat we hele steden veiliger, leefbaarder en duurzamer kunnen maken door de slimme inzet van data. Gezien de toenemende leegloop van plattelandsgebieden en de explosieve groei van steden die hiermee gepaard gaat, is het belangrijk om daar op correcte wijze op in te spelen. Mijn collega Erwin Lima noemde in zijn blog al even de film Minority Report. In deze film wordt je hele leven gemonitord en worden criminelen op basis van gegevens opgepakt, voordat zij de daad überhaupt gepleegd hebben. Wat mij betreft een stap te ver….   

Gelijkaardige publicaties