Winstgroei
Terug naar overzicht
blog

Economie groeit weer ondanks bezuinigingen (week 38)

Participatiesamenleving toverwoord Prinsjesdag

Deze week was het de beurt aan Koning Willem-Alexander om voor het eerst in zijn leven de troonrede voor te dragen. Alhoewel ik betwijfel of Koning ‘Pils’ de troonrede zelf in zijn torenkamertje heeft geschreven of één van zijn raadgevers in de pen is geklommen, heeft hij deze missie in ieder geval met verve volbracht. Volgens ons staatshoofd is de huidige crisis van structurele aard en zit de oplossing in de switch van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Zijn fraai uitgedoste Argentijnse eega kreeg het er niet koud of warm van en bleef met een strak gezicht voor zich uitkijken.

Bedrijfsleven wel gespaard in 2014

Het bedrijfsleven kwam afgelopen dinsdag als grote winnaar uit de bus. Van de 8 miljard euro die volgend jaar door de samenleving extra moet worden opgehoest neemt het bedrijfsleven 2,25 miljard euro voor zijn rekening en krijgen de consumenten de rest voor hun kiezen. Vorig jaar was deze verdeling precies omgekeerd. Gepaste opluchting binnen ondernemend Nederland dus. Interim voorzitter van MKB Nederland Michaël van Straalen reageerde positief op de kabinetsplannen: “De lichtpuntjes die er zijn worden niet gedoofd door allerlei lastenverzwaringen.”  

 

Bouwsector geteisterd door faillissementen

Hier komt bij dat de werkloosheid in augustus is gedaald en het aantal faillissementen voor het eerst in 2013 onder de 1000 uitkwam. Grote klappen vielen wederom in de bouwsector en de zakelijke dienstverlening. Opvallend was dat de laatstgenoemde sector met 4029 starters en slechts 117 faillissementen het beduidend beter deed in augustus dan de geplaagde bouwsector: 1336 starters om 145 slachtoffers (bron: Graydon). Hopelijk kan de bouwsector profiteren van de beslissing om consumenten belastingvrij te laten schenken. Indien mensen het vrijgekomen geld dan inzetten voor hypotheekaflossingen of verbouwingen zal de bouwsector een meer dan welkom zetje in de rug krijgen.

Duitsers verslaan ons ook in succesvol ondernemen

Om u een indicatie te geven hoe het ondernemen bij onze oosterburen reilt en zeilt: In de periode van januari-juni 2013 viel daar voor 15.349 bedrijven het doek. In een eerste oogopslag zult u denken van “zo slecht doen wij het in Nederland nog niet.” Als u echter beseft dat er in Duitsland 80 miljoen mensen wonen en de beroepsbevolking dus vele malen groter is, past hier maar één conclusie: de Duitsers verslaan ons ook al in succesvol ondernemen.

Economische groei naar eerste versnelling

Bemoedigend is dat de economische groei volgens ramingen van het CPB in de tweede helft van 2013 en 2014 voor het eerst sinds twee jaar weer positief zal zijn. Weliswaar slechts met een schamel half procentje, maar zelfs het bezuinigingenpakket van 6 miljard euro zal geen afbreuk doen aan deze ontwikkeling. Niet omdat de binnenlandse economie overuren maakt, maar omdat de voor ons land zo belangrijke wereldeconomie weer een beetje aantrekt. De binnenlandse groei moet nu niet in de eerste versnelling blijven hangen en mee doorstomen net als de overall cijfers doen.

Stijgende kosten zorg en zekerheid verdampen bezuinigingen

Oppositieleden zetten openlijk hun vraagtekens bij de bewierookte plannen. Voor gepensioneerden, alleenstaanden en middeninkomens wordt het leven flink duurder door de hogere belastingen en extra toeslagen. De Haagse politiek slaagt er ondanks een recordbedrag aan ingrepen niet in om overheidsuitgaven zichtbaar terug te dringen. Door hardnekkige groei van de kosten in de zorg en de sociale zekerheid is het positieve effect van de bezuinigingen snel verdampt.

Haagse politiek gaat investeringen stimuleren

Wat u waarschijnlijk met grote spanning zult volgen zijn de omvangrijke stimuleringsmaatregelen die wachten op goedkeuring uit Brussel. Ondernemend Nederland kan zich in de handen wrijven met het kabinetsplan om honderden miljoenen te gaan pompen in het bedrijfsleven. Zo wordt er extra kredietruimte voor het MKB ter beschikking gesteld, komt er een investeringspot voor energiebesparing en wordt de investeringsaftrek voor ondernemers vergroot. Al met al, mooie plannen. Nu maar hopen dat het kabinet een keer consequent zijn beloftes nakomt.

Gelijkaardige publicaties