5 tips om een jaarrekening te lezen

Met onze handige tips wordt u binnen no time een expert in het lezen van jaarrekeningen.

De jaarrekening is meer dan alleen een ‘moetje’. Het geeft namelijk veel inzicht in de financiële situatie van een bedrijf. Omdat het lezen van een jaarrekening niet voor iedereen even vanzelfsprekend is, hierbij een aantal slimmigheidjes waarmee u zèlf kunt kijken hoe een bedrijf er financieel voor staat. Reken mee en dompel uzelf onder in de wereld van de financiële verslaglegging.

Chapter 1

Creëer vertrouwen via openheid

Door voorgaande vertrouwenscrises zijn veel bedrijven niet meer bij voorbaat goed van vertrouwen. Ze wensen inzicht en willen weten hoe een bedrijf er financieel voorstaat, voordat ze er zaken mee gaan doen. Rekeningen moeten op tijd worden betaald en betrouwbaarheid van de zakenpartner is essentieel. Goede samenwerking en vertrouwen ontstaan met openheid en transparantie. Uiteindelijk leidt dat tot meer business, meer kansen en minder risico’s.

Chapter 1

1. Bereken het ‘werkkapitaal’

Het 'eigen vermogen' staat altijd vermeld op de balans van een bedrijf. Het 'werkkapitaal' kan berekend worden door de 'vlottende activa' en de 'liquide middelen' bij elkaar op te tellen en daar weer het 'kort vreemd vermogen' van af te trekken. Is de som van het eigen vermogen en het werkkapitaal negatief, wees dan op uw hoede en vraag om extra zekerheden. Dit is een teken dat een bedrijf waarschijnlijk niet aan de financiële verplichtingen kan voldoen.

Chapter 1

2. Bereken de ‘current ratio'

De current ratio berekent u met de volgende formule: vlottende activa gedeeld door kort vreemd vermogen. Is de uitkomst lager dan 1, let dan goed op. Dit betekent dat het bedrijf niet goed aan zijn kortlopende verplichtingen kan voldoen. Dit geldt ook voor u als leverancier van dit bedrijf. Een gezonde uitkomst is in ieder geval hoger dan 1, maar over het algemeen is een uitkomst van 1,5 tot 2 een indicatie dat het bedrijf aan de kortlopende verplichtingen kan voldoen.

Chapter 1

3. Bereken de ‘quick ratio’

De quick ratio berekent u op de volgende manier: de vlottende activa min de voorraden en dat gedeeld door het kort vreemd vermogen. Is de uitkomst lager dan 1, wees dan weer op uw hoede. Ook hier betekent dit, dat het bedrijf niet goed aan zijn kortlopende verplichtingen kan voldoen. Bij de quick ratio worden de voorraden niet meegeteld, omdat deze eerst nog in geld moeten worden omgezet. Dat lukt niet altijd. Ook kan het zijn dat de voorraad wordt verkocht voor een lager bedrag dan waarvoor deze op de balans staat.

Chapter 1

4. Bereken de som van het ‘eigen vermogen’ en het ‘werkkapitaal’

Het eigen vermogen staat altijd vermeld op de balans van een bedrijf. Is de som van het eigen vermogen en het werkkapitaal negatief, wees dan op uw hoede en vraag om extra zekerheden. Dit is een teken dat een bedrijf waarschijnlijk niet aan de langlopende financiële verplichtingen kan voldoen.

Chapter 1

5. Analyseer het eigen vermogen over meerdere jaren

Om een goede analyse van het bedrijf te maken, heeft u minimaal drie jaarrekeningen nodig. Let hierbij op de ontwikkeling van het eigen vermogen. Als deze toeneemt, dan is er waarschijnlijk winst gemaakt en aan het eigen vermogen toegevoegd. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van de ‘reserves’. Houdt deze twee posten in de gaten om een indicatie te krijgen van hoe het bedrijf presteert.

Chapter 1

Het belang van jaarrekeningen kunnen lezen

Jaarrekeningen geven inzicht in de financiële situatie van een onderneming. Zij zijn een belangrijke bron om (debiteuren)risico’s in te schatten. Dagelijks bekijken duizenden bedrijven de jaarstukken van een ander bedrijf via een kredietinformatiebureau om te bepalen hoe en onder welke voorwaarden zij zaken willen doen. 

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Jaarrekening lezen voor dummies

Leer jaarrekeningen lezen als een expert

Is uw bedrijf financieel gezond?

5 kengetallen die impact hebben op uw kredietwaardigheid.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.