Vergeet de fiscus niet bij crowdfunding
Terug naar overzicht
blog

Vergeet de fiscus niet bij crowdfunding

Dit blog is gemaakt in samenwerking met FIRM24

Crowdfunding als alternatieve financieringsbron blijft aan populariteit winnen in ondernemersland. Dat ook de fiscus hiervan mee snoept is echter niet altijd even duidelijk voor alle partijen. Dit leidt niet alleen tot teleurstellingen achteraf. Veel vervelender wordt het als het geld dat moest worden afgedragen aan de fiscus al is uitgegeven! Welke crowdfunding varianten zijn er? En hoe voorkomt u dat u in een fiscale valkuil stapt?

Crowdfunding varianten

Crowdfunding biedt verschillende mogelijkheden voor financiering. Op welke manier de Belastingdienst een rol speelt is afhankelijk van de gekozen vairant:

●    Voorverkoop: Bij deze mogelijkheid verkoopt u uw product of dienst vooraf. Bij het bereiken van de minimale afname is het doel bereikt en kan er worden overgegaan tot levering. Dit is de manier om de markt te testen, early adapters te verzamelen en een eerste klantenkring op te bouwen. 

●    Lening: U leent het doelbedrag van uw investeerders met als tegenprestatie een rentepercentage.

●    Converteerbare lening: U geeft investeerders de mogelijkheid hun lening later te converteren naar aandelen. Voor een investeerder een kans op een hoog rendement mocht het heel goed gaan met het bedrijf.

De rol van de Belastingdienst

Ondernemers stappen te vaak onwetend het proces van crowdfunding in. Ze verwachten dat het behaalde eindbedrag volledig in te kunnen zetten voor het beoogde doel. Aan de verschillende mogelijkheden zitten voor alle partijen belastingconsequenties:

●    Voorverkoop: Nadat de minimum afname van bijvoorbeeld een nieuw product gehaald is, is er sprake van contractuele koop. Over het gehele order bedrag zal 21% btw betaald moeten worden. Er moet dus 21% BTW worden afgedragen over de voorverkoop van de producten. Ongeacht of het product al is geleverd. 

●    Lening: Is de investeerder een particulier dan is de gehele lening inclusief rente belast in Box 3 (1,2%). Is de investeerder een particulier met een totaal vermogen van minder dan €24.437 dan is deze vrijgesteld van belastingheffing. Zakelijke investeerders betalen alleen winstbelasting over de ontvangen rente. 

●    Converteerbare lening: Is de investeerder een particulier dan kan de rente belast zijn in Box 2 (25%) of Box 3 (1,2%). Dit is afhankelijk van het aandelenpercentage. Indien een zakelijke investeerder meer dan 5% van de aandelen verkrijgt na uitoefening van zijn converteerdere lening, dan kan de investeerder mogelijk een beroep doen op deelnemingsvrijstelling. Er hoeft dan helemaal geen belasting te worden betaald op de rente. Het is in dit geval belangrijk om u te laten adviseren door een professional. Of lees hier meer over de fiscale haken en ogen van crowdfunding.

Wilt u meer informatie over Krediet Informatie? Download dan hier de ons handboek.

Jaarrekening lezen voor Dummies

Gelijkaardige publicaties