Kredietadvies
Terug naar overzicht
blog

Een ISO certificering, wat houdt het in?

We zien steeds vaker dat bedrijven de voorkeur geven aan samenwerkingen met een ISO gecertificeerd bedrijf. De ISO certificering is een internationaal erkende kwaliteitsnorm, waarmee u uw bedrijf positief kunt onderscheiden van andere bedrijven. Welke typen zijn er, wat houden ze in en waarom is het ISO label belangrijk?

ISO staat voor ‘Internationale Organisatie voor Standaardisering’. Bedrijven die aan deze standaard voldoen, laten zien dat ze er alles aan doen om zichzelf, klanten en werknemers te beschermen met betrekking op risico’s en procesmanagement.

Wat is ISO precies?

ISO zet een standaard neer voor bedrijven, en verzekert dat hun producten en services voldoen aan de normen van de sector. Bedrijven worden beoordeeld via controles. Aan de hand van hoe zij scoren tijdens de controles wordt bepaald of een bedrijf de ISO certificering wel of niet verdient. Er zijn verschillende typen ISO certificeringen. Hieronder vindt u de op dit moment belangrijkste typen.

  • ISO 9001: Het algemeen kwaliteitsmanagementsysteem. Hierbij is continue kwaliteitsverbetering verzekerd, zodat de producten en activiteiten voldoen aan de behoefte van de klant, organisatierichtlijnen en wet- en regelgeving.
  • ISO 14001: Het kwaliteitsmanagementsysteem voor milieubeheer. Hierbij is er systematische controle door bedrijven op hun producten en activiteiten in relatie tot milieu.
  • ISO 22000: Het kwaliteitsmanagementsysteem voor voedselveiligheid. Hierbij gaat het om voedselveiligheid en efficiënt management van beheersmaatregelen.
  • ISO 26000: Het kwaliteitsmanagementsysteem voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De norm helpt alle soorten organisaties om MVO te verankeren in de activiteiten.
  • ISO 27001: Het kwaliteitsmanagementsysteem voor informatiebeveiliging. Hierbij is veilige informatieopslag van zowel bedrijfsgegevens als vertrouwelijke data verzekerd.

Waarom is ISO van belang?

Als een bedrijf het ISO label mag gebruiken, betekent dit dat het aan alle voorwaarden voldoet, met betrekking tot privacy, data management, IT-risicomanagement en algemene prestaties. Het kwaliteitsmanagementsysteem is van groeiende waarde voor bedrijven, omdat het ISO label internationale erkenning geniet. We zien de ontwikkeling dat steeds meer zakenpartners de voorkeur geven aan ISO gecertificeerde partners, en uitsluitend samenwerken met bedrijven die het ISO label dragen. De internationale erkenning van de kwaliteitsnorm maakt de ISO certificering extra waardevol, in een wereld waarin bedrijven steeds vaker verder kijken dan hun landsgrenzen.

Zowel intern als extern zijn de voordelen van een ISO certificering terug te zien. Intern worden standaarden verbeterd, wat leidt tot hogere efficiëntie en kwaliteit in alle processen. Extern kan de ISO certificering ingezet worden voor commerciële doeleinden.

Graydon en ISO

Met grote trots behaalde Graydon België, Graydon UK en Graydon Nederland recent de ISO 27001 certificering. Ook is de ISO 9001 certificering van Graydon Nederland weer met drie jaar verlengd. Dit bevestigt de reputatie van Graydon als betrouwbare zakenpartner, en opent deuren naar nieuwe kansen

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...