Faillissementsfraude nog booming business?

3 Min
01/08/2023

Het is een lucratieve tak van sport geworden. In deze faillissementsbusiness kan ‘easy money’ worden verdiend. Gemakkelijk geld dat ten koste gaat van de maatschappij, en potentieel ten koste van u als crediteur.

Chapter 1

Faillisementsfraude neemt verschillende vormen aan

Faillissementsfraude kent verschillende vormen.

  • ‘De bedrijvendoktoren’: Dit zijn beroepsfraudeurs die een bedrijf aankopen en leegtrekken vlak voor het faillissement wordt uitgesproken. De directeur/aandeelhouder is vaak iemand zonder inkomen waar niets te halen valt.
  • Gelegenheidsfraudeurs: Eigenaren die een faillissement zien aankomen en de verleiding niet kunnen weerstaan om vlak voor de uitspraak allerlei goederen te onttrekken uit het bedrijf. Dit laatste komt in de praktijk het meest voor. 
  • Bevoordeling: Ook kunnen fraudeurs alleen bepaalde schuldeisers betalen, waardoor er geen geld overblijft voor andere schuldeisers.
  • Administratieve fraudeurs: Wanneer een rechtspersoon niet aan zijn administratieplicht of inlichtingenplicht voldoet. 
De crediteuren zijn in alle gevallen de dupe.
Chapter 1

OM: “Waar er van 2020 naar 2021 een forse toename was van het aantal “ingestroomde” strafzaken tegen rechtspersonen, is dat aantal in 2022 weer even hard afgenomen.”

De afgelopen jaren ligt het aantal faillissementen historisch laag in Nederland. Het aantal faillissementen varieerde in 2022 tussen de 142 en 299 per maand (bron: StatLine). In een kwart van de faillissementen in Nederland zou sprake zijn van fraude, zegt het Openbaar Ministerie.

Bovendien laat het OM weten in 2022 met 4.140 strafzaken rondom horizontale fraude (o.a. faillissementsfraude, beleggingsfraude, niet fiscale fraude) bezig te zijn geweest. 

Chapter 1

Crisis: meer faillissementsfraude

Het aantal gevallen van faillissementsfraude neemt in tijden van economische malaise helaas toe. De kans op een (strafrechtelijk) onderzoek is klein en het opstarten van onderzoek kost veel tijd. Daarnaast is juist bij dubieuze zaken de faillissementspot dikwijls leeg. En een curator wordt betaald uit de boedel van de failliete onderneming.

Chapter 1

Fraude beperken

Op 1 juli 2011 is de Wet Controle op Rechtspersonen (Wcr) in werking getreden. Deze wet moet fraude voorkomen door rechtspersonen tijdens hun levensloop te monitoren op eventueel misbruik. Dit wordt uitgevoerd door Justis. Regioplan heeft een evaluatie uitgevoerd op de Wcr. Zij zien dat de Wcr daadwerkelijk een bijdrage levert aan het bestrijden van misbruik van rechtspersonen. Echter kon Regioplan niet vaststellen wat de grootte van de bijdrage is. 

Chapter 1

Wat kunt u doen om faillissementsfraude te vermijden?

Hoe voorkomt u dus dat u de klos wordt van zo’n oplichter? Als ondernemer is de beste remedie om te weten met wie u zakendoet. Montior uw zakenrelaties. Als er een luchtje hangt aan een bedrijf, of er iets mis dreigt te gaan, is de meest veilige oplossing om de banden te verbreken. Of om prepaid zaken te doen en geen langdurige overeenkomsten aan te gaan. Misschien versnelt u zo een faillissement van uw zakenrelatie, maar het is veiliger dan dat uw bedrijf zelf kopje onder gaat doordat u als één van de crediteuren van een mogelijke zaak van faillissementsfraude kunt fluiten naar uw geld. 

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

B2B e-commerce gamechanger

Mis geen omzet meer in het weekend en in de avonduren.

Is uw bedrijf financieel gezond?

5 kengetallen die impact hebben op uw kredietwaardigheid.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.