Crowdfunding

Crowdfunding

De crowdfundingmarkt is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Maar hoe gaat crowdfunding precies in zijn werk? Welke varianten zijn er? En waar moet u rekening mee houden? In deze wiki geven wij antwoord op een aantal brandende vragen omtrent crowdfunding.

Wiki

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een manier om een project te financieren. In tegenstelling tot de ‘’traditionele’’ manier van financiering komt hier geen bank aan te pas. Er is direct contact tussen de investeerder en de ondernemer. Het grote kenmerk van crowdfunding is dat er meerdere (kleine) investeerders zijn die het project dragen. Deze manier van financieren vindt hoofdzakelijk plaats via het internet.

Crowdfunding: Hoe werkt het? En wat kost het?

Hoe werkt het?

Als een ondernemer een bedrijf wil starten, maar daarvoor onvoldoende startkapitaal heeft, kan hij een crowdfundproject opstarten. De ondernemer verwerft kapitaal door een project op te starten op een website (crowdfundingplatform). Op een projectpagina formuleert hij vervolgens zijn doel en het benodigde bedrag. Via deze pagina kan iedereen die interesse heeft investeren in het project.

De achterliggende gedachte is dat geïnteresseerden kleine bedragen investeren, zodat veel van deze investeringen het hele project bij elkaar financieren. Dit in tegenstelling tot de klassieke manier van financieren waarbij er vaak sprake is van één of enkele grote investeerders.

Wat is het verdienmodel van een crowdfunding-platform?:

Het gros van de crowdfunding-platforms verdienen hun geld door een eenmalige succesfee in rekening te brengen van 1,5% tot 6% van het leningsbedrag. Daarnaast werken platforms met opstartkosten, publicatiekosten, een afsluitprovisie of maandelijkse administratiekosten.

Welke varianten zijn er in crowdfunding?

1. Donaties: In deze vorm doneert een investeerder een bepaald bedrag zonder dat hij er iets voor terugkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld een goed doel zijn waarbij sociale en maatschappelijk betrokken investeerders doneren.

2. Sponsoring: Het verschil tussen donaties en sponsoring is dat bij sponsoring de investeerder een niet-financiële beloning ontvangt voor zijn investering. Dit kan een boek zijn of een kaartje voor een sportevenement.

3. Vreemd vermogen: De ondernemer leent hierbij een bedrag van de investeerder en betaalt deze in de loop van tijd met rente terug. Ook wel ‘’Loan Based’’ genoemd.

4. Eigen vermogen: De investeerder krijg in ruil voor zijn investering, participatie in het project. Zo krijgt hij zijn kapitaal in waarde terug in de vorm van dividenden en aandelen. In jargon ‘’Equity Based’’ genaamd.

5. ICO: Bij een Initial Coin Offering worden aan investeerders digitale tokens (cryptogeld) verstrekt. Met deze coins kunnen bijvoorbeeld Bitcoins of andere cryptocurrencies gekocht worden.

Crowdfunding in Nederland?

Nederland kent momenteel zo’n 80 crowdfunding-platforms. Deze bedrijven hebben een aantal zaken met elkaar gemeen:

  • Het zijn vaak relatief kleine bedrijven met circa 30 medewerkers.
  • Ze brengen mkb’ers met een financieringsbehoefte en investeerders bij elkaar.
  • Ze zijn actief op het internet.

Naast deze gelijkenissen verschillen de platforms enorm van elkaar. Elk hebben ze hun eigen expertise, regio of richten zich op een speciale groep investeerders. Verder groeit de Nederlandse markt nog elk jaar. Zo werd in 2022 €1,08 miljard via crowdfunding opgehaald. Dit bedrag is met 48% gestegen ten opzichte van 2021. Bovendien is het opvallend dat er grotere projecten, vanaf €250.000, met crowdfunding werden gefinancierd ten opzichte van 2021. 

Wetgeving en crowdfunding?

Sinds eind 2021 geldt er een strengere Europese wetgeving voor crowdfunding. Met deze nieuwe wetgeving moeten de risico’s voor de investeerders verlaagd worden en moet het voor ondernemers makkelijker worden om geld op te halen. De crowdfunding-platforms moeten aan strengere eisen voldoen. De Nederlandse platforms hebben een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markt (AFM) nodig.  

Crowdfunding in de toekomst?

Vervangt crowdfunding de bank?

Er wordt niet verwacht dat crowdfunding de bancaire financiering zal vervangen. In 2022 was het aandeel van de non-bancaire markt 27% tegenover een aandeel van 73% voor de bancaire markt. Enkel kijkend naar de de finaciering voor de MKB, is dit aandeel maar liefst 45%.

Crowdfunding groeit mee met de trend van de non-bancaire financiering. Daarnaast zijn leasing en factoring ook nog populaire vormen van non-bancaire financiering.

Banken staan overigens positief tegenover samenwerkingen met crowfunding-platforms. Zo zijn er al diverse partnerships waarbij banken ondersteunen of zelfs meefinancieren in een project. Hierdoor ontstaat een gecombineerde financiering waarmee banken ondernemers sneller kunnen helpen om een financiering rond te krijgen.

Gaat de crowfunding markt nog meer groeien?

Doordat banken, zeker na de crisis, minder snel financieren heeft de crowdfunding markt veel potentie. De snelheid, persoonlijke aandacht en flexibiliteit werkt daarbij ook in het voordeel. Er wordt dan ook verwacht dat crowdfunding blijft groeien.

Door de nieuwe Europese wetgeving voor crowdfunding, komt de stap naar volwassenheid steeds dichterbij. In het Verenigd Koninkrijk leidde dit tot een positiever imago en daarmee een explosieve groei van de markt. In Nederland lijkt dit ook te gebeuren.

Toch zijn er ook zorgen. Uit gesprekken met crowdfunding-platforms blijkt dat zij wakker liggen van de volgende zaken:

  • Groeiende concurrentie van banken;
  • reputatieschade door defaults of slecht handelen van de concurrentie;
  • en een toenemende zorgplicht.
De rol van data in crowdfunding?

Om de markt voor ondernemers en investeerders aantrekkelijk te houden zal de informatievoorziening verbeterd moeten worden. Er is in de sector bovendien een grote behoefte aan meer informatievoorziening. Doordat crowdfunding grotendeels online afspeelt, liggen hier grote kansen.

Zowel bij investeerders als vanuit de crowdfunding-platforms is er vraag naar realtime financiële inzichten. Op deze manier kunnen ondernemers en investeerders actuele financiële informatie inzien. Daarnaast is er behoefte aan eenduidige methoden voor het beoordelen van de kwaliteit van de ondernemers. Momenteel gebruiken de platforms daar verschillende modellen voor.

Over onze crowdfunding-oplossing

GraydonCreditsafe kan zowel ondernemers als crowdfunding-platforms helpen bij het inzichtelijk maken van de markt, de financiële risico’s en kansen. Met de Business Index van GraydonCreditsafe komt u snel meer te weten over bedrijven in uw branche of uw locatie. Wilt u meer informatie speciaal over crowdfunding? Lees hier hoe u dat aan kunt pakken of deze 11 tips voor startende ondernemers

Sparren over crowdfunding met één van onze consultants?

Ontdek wat crowdfunding-oplossingen voor uw bedrijf kunnen betekenen.