Data-integratie

Data-integratie

Data-integratie is een complex, maar waardevol proces voor bedrijven. Met dank aan data-integratie kan ‘ruwe’ data eenvoudig worden geanalyseerd en worden veranderd in (commercieel) bruikbare ‘intelligente’ data voor het bedrijf. In deze wiki meer over data-integratie.

Wiki

Wat is data-integratie?

Data-integratie is een complex proces waarin gegevens uit verschillende databronnen en IT-systemen van een bedrijf worden samengevoegd, verbeterd, verrijkt en opgeschoond. Vervolgens worden de gegevens op dezelfde eenduidige manier weergegeven, zodat goed inzicht in alle beschikbare gegevens mogelijk wordt. 

Waarom data-integratie?

Veel systemen leiden tot veel verschillende gegevens die weer door veel verschillende medewerkers worden ingevoerd. Dit versnipperde handwerk vergroot de foutkans in het gebruik van klantdata enorm. Het integreren van data zorgt ervoor dat op een eenduidige wijze, vaak op één centrale plek, gegevens worden bijgehouden en gewijzigd. Bovendien kunnen verschillende soorten gegevens worden geïntegreerd, wat de efficiëntie binnen bedrijven verder vergroot. 

Door klantgegevens met financiële data te integreren, hoeven medewerkers bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van klanten niet meer handmatig te checken en wordt bovendien alle relevante informatie over deze klant direct toegankelijk voor iedereen binnen de organisatie. Zo krijgt sales de juiste informatie aangereikt om beter te onderhandelen over de leveringsvoorwaarden en ontstaan er ‘veiligere’ afspraken met klanten. Dit leidt uiteindelijk tot minder afschrijvingen en disputen, omdat iedereen naar dezelfde actuele financiële informatie kijkt. 

Bovendien muteert gemiddeld 20% van de gegevens in bedrijvendatabases. Door een directe koppeling met een gespecialiseerd bedrijfsinformatiebureau heeft u altijd beschikking tot de laatste informatie. 

Door goede data-integratie zorgt u dat de data die u bezit, correct is.

Wat zijn de voordelen van data-integratie?
  • Altijd beschikking over actuele klantdata.
  • Minder foutmarges in de klantdata.
  • Snellere bedrijfsprocessen en communicatie door de integratie in eigen systemen.
  • Vanaf elk systeem direct inzicht in financiële klantinformatie.
Voor wie is data-integratie van belang?
  • Marketing beschikt altijd over actuele bedrijfsgegevens, zodat er minder geld verloren gaat aan foutieve contactgegevens.
  • Sales heeft inzicht in actuele kredietinformatie, zodat zij beter kunnen onderhandelen over leveringsvoorwaarden.
  • Finance heeft altijd toegang tot actuele kredietinformatie in eigen systemen voor een sneller kredietbeoordelingsproces en beschikt altijd over de juiste facturatiegegevens.
  • Klanten worden altijd benaderd met correcte informatie op het juiste adres.
Wat is Master Data Management?

Waar het bij data-integratie gaat om het opschonen en verrijken van data, gaat Master Data Management nog een stuk verder. ‘Master data’ is een unieke sleutel binnen een database. In een centraal stambestand worden al deze sleutels opgeslagen, waarna alle databases van het bedrijf aan dit stambestand worden gekoppeld. Als gegevens vervolgens wijzigen, worden deze direct in alle databases aangepast. Dit werkt efficiënt en verlaagt de kans op fouten.
 
Master Data Management richt zich op het beheren van master data op één centrale plek binnen de organisatie. Daarmee wordt een wildgroei voorkomen van foutieve gegevens in verschillende losse systemen. Dat klinkt logisch en eenvoudig, maar de praktijk leert anders. Bedrijven onderkennen vaak onvoldoende dat onjuiste stamgegevens ernstige gevolgen kunnen hebben voor hun bedrijfsvoering – en dat correcte gegevens dus juist veel voordelen brengen. 

Door één centrale omgeving te ontwikkelen die met alle losse systemen communiceert, worden alle systemen aan elkaar gekoppeld. Verandert finance iets, dan gebeurt dat automatisch ook bij sales – en vice versa. De Master Data-omgeving is daardoor altijd correct en up-to-date, waardoor ook betrouwbare rapportages kunnen worden gemaakt. Hiervoor is het wel belangrijk de wijzigingen goed te monitoren. Zowel intern als via mogelijke externe (data)bronnen. Lees hier meer over Master Data Management.

Download het whitepaper en zorg voor data-integratie in uw organisatie

Geen onderbuikgevoel of subjectieve interpretaties. Beslissingen nemen op basis van keiharde gegevens, dat is datagedreven werken. Hoe datagedreven is uw bedrijf? En welke stappen kunt u zetten om meer van data te profiteren? Om dat te bepalen, ontwikkelden wij het Data Driven Maturity Model.                  

Leer hoe u in 4 stappen naar een datagedreven organisatie gaat.

Sparren over data-integratie met één van onze consultants?

Ontdek wat data-integratie voor uw bedrijf kan betekenen.