Zo benut je de kansen van video in B2B-marketing
Terug naar overzicht
blog

Exporteren naar Frankrijk? Dit moet u weten over de Franse economie

Leven als God in Frankrijk – hoe onbezorgd is handelen met het land nu eigenlijk echt? Exporteren naar Frankrijk is hard werken: u moet rekening houden met de lokale gebruiken, andere consumenten en u moet nieuwe bedrijven verleiden. Bovendien moet u de markt door en door leren kennen. Informeer u dus grondig voordat u start met de export naar Frankrijk.

Frankrijk de vijfde economie ter wereld

Frankrijk is de vijfde grootste economie ter wereld en de derde in Europa, na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Met een Bruto Binnenlands Product (BBP) van 2.656,8 miljard euro (798.7 miljard euro in Nederland) en BBP/Capita van zo’n 40.000 euro (2013), hebben de bijna 67 miljoen Fransen gemiddeld iets minder koopkracht dan in Nederland (BBP/Capita van 47.334 euro).

De dienstensector is ook in Frankrijk de belangrijkste, maar daarnaast is het land de grootste agrarische producent in de Europese Unie. Jaarlijks  trekt het land bovendien de meeste toeristen ter wereld.

Collectieve depressie bij ondernemers

Volgens het RVO heeft de Franse economie te lijden gehad onder de aanhoudende crisis en de werkloosheid die deze crisis heeft veroorzaakt. De consumentenbestedingen kwamen onder druk te staan. Ook namen de koopkracht uit inkomen af door de verlaagde inkomsten uit arbeid, kapitaal en de verhoogde belastingen.

Het is ook handig om te weten dat in Frankrijk meer wordt gestaakt dan in Nederland. Wanneer de politiek bijvoorbeeld zaken wil versoepelen of wil besparen, dan leggen de bonden het land plat. Dit is iets waar u als werkgever rekening mee moet houden.

Zorg er bovendien voor dat u de Franse taal beheerst. Hoewel steeds meer mensen ook Engels spreken, is het nog steeds een pre om Frans te kennen, vooral in sectoren waarvoor een grote binnenlandse markt bestaat.

Aantal faillissementen stijgt nog steeds

In Europa stopten in 2015 174.891 (bron Creditreform) bedrijven. Dat is 4% minder dan het jaar ervoor. Helaas behoort Frankrijk tot de 4 van de 17 landen die wel een stijging in het aantal faillissementen noteerden, namelijk plus 0,9%.

Andere landen waar het aantal faillissementen bleef groeien, zijn Portugal (+7,6%), Zwitserland (+3,9%) en Luxemburg (+3,3%). Als je het daarmee vergelijkt, valt de stijging van faillissementen in Frankrijk nog enigszins mee.

Fransen zijn minder stipte betalers

Loopt u bij een faillissement het risico om helemaal niet betaald te worden, dan zijn er sowieso factoren waarmee u rekening moet houden bij de facturatie.

Let er ook op dat Fransen doorgaans veel minder stipt betalen dan Nederlandse klanten. In Frankrijk hanteren ze gemiddeld een langere betalingstermijn dan in Nederland. Door de invoering van La loi de modernisation de l'économie (LME) zijn deze termijnen gelukkig wel fors ingekort. De algemene maximale wettelijke betalingstermijn bedraagt nu 45 dagen na het einde van de maand waarin de factuur is uitgegeven, of 60 dagen na factuurdatum.

Belangrijke partner voor import en export

Frankrijk staat in de top-5 van de belangrijkste handelspartners voor Nederland. Zo’n 1.700 Nederlandse bedrijven hebben aanzienlijk geïnvesteerd in Frankrijk in o.a. de voedingsmiddelensector, de financiële dienstverlening en de bedrijfsdienstverlening.

Wij exporteerden in 2015 voor 34,4 miljard euro naar Frankrijk; andersom werd er voor € 16,3 miljard geïmporteerd.

Belangrijkste producten en diensten die wij aan Frankrijk verkopen zijn medicinale en farmaceutische producten, kantoormachines, vervoermaterieel en ruwe en geraffineerde aardolie. Van de Fransen kopen wij graag voedingsmiddelen, drank (met name wijn), chemische stoffen (medicijnen), ijzer en staal en machines.

Arbeidsmarkt lijdt onder regels

In het laatste kwartaal van 2016 daalde de werkloosheid in Frankrijk weer voor het eerst sinds 2008. Het lijkt alsof president Hollande op de valreep nog de hervorming van de arbeidsmarkt probeert door te drukken, met onder andere een wet die het ontslagrecht versoepelt. Dat neemt echter niet weg dat de werkloosheid nog steeds hoog is: zo’n 3,44 miljoen mensen zitten er zonder baan, wat neerkomt op 9,7 procent van de beroepsbevolking. Ter vergelijking: Nederland heeft een werkloosheidspercentage van 5,6 procent.

Als verklaring wordt er gekeken naar onder meer collectieve akkoorden rond een groot aantal economische activiteiten, langdurige juridische ontslagprocedures, een gemakkelijke toegang tot de werkloosheid en sociale bescherming, een hoog minimumloon en een zware fiscale last op arbeid.

Ook lijkt de werkloosheid in het land volgens het IMF een meer structureel karakter te hebben; de Franse werkloosheid houdt geen verband met de economische groei van het land. Er zijn veel factoren die de lokale arbeidsmarkt minder geschikt maken voor de evolutie van de wereldwijde economie.

Frankrijk blijft sterk land

Ondanks al die negatieve punten blijft Frankrijk een rijk land, met een grote en goed georganiseerde interne markt. Er wordt veel geconsumeerd en de infrastructuur behoort tot de beste ter wereld. De treinen (TGV) rijden op tijd. Er is een uitstekend telecommunicatienetwerk met een competitief aanbod. Energieprijzen, vooral die voor elektriciteit, blijven relatief laag dankzij de kerncentrales.

Productregels in Frankrijk

Wilt u voorzichtig opstarten in Frankrijk, dan kunt u vlak over de grens beginnen met een bijhuis. Dit bureau de liaison fungeert als een plaatselijke vertegenwoordiging van uw moederbedrijf. Het dient dan als uitvalsbasis om onder meer zakelijke contacten te onderhouden, deel te nemen aan beurzen en voor promotiedoeleinden.

Omdat deze bedrijfsvorm geen rechtspersoon is en er geen commerciële activiteiten worden uitgevoerd, moet ze niet ingeschreven worden in het handelsregister. U ontsnapt ook aan bedrijfstaksen en winstbelasting.

Andere voorwaarden zijn een unieke dienst en product. Ook de Franse markt is al verzadigd. Wel kunnen duurzame, nicheproducten en innovatieve oplossingen de interesse van de Franse bedrijven en consumenten aanwakkeren. Check onder meer de mogelijke groene labels. Exporteren naar Frankrijk kent bovendien regels en producteisen waar u zich aan moet houden. In Nederland zijn er instanties die certificaten afgeven bij export. De belangrijkste vindt u hier.

Neem deel aan een beurs

Ook in Frankrijk kunt u directe contacten leggen met potentiële zakenpartners via vakbeurzen. Check daarbij zeker de uitgebreide websites van deze beurzen met informatie over voorgaande edities en een profielschets van de standhouders en de bezoekers.

Maar denk ook hier een tikkeltje zuiders. Neem uw tijd. Onderhandelen in Frankrijk is een werk van lange adem, waarin u veel tijd en moeite moet investeren om tot resultaten te komen.
Qua marktkansen is de streek rondom Parijs (Île-de-France) de belangrijkste.

Bron RVO

Meer weten?

Wilt u meer weten over zakendoen over de grens? Download dan de ePaper over veilig internationaal ondernemen. Hierin staan de risico's van internationaal zakendoen en leert u hoe u deze risico's tegengaat. Ook vindt u informatie over instituten die u kunnen helpen bij uw avontuur in het buitenland.

Download hier de ePaper

Gelijkaardige publicaties