Pers
Geschreven door Suzanne van Leeuwen
Posted on 18-03-2020

Facturen in 2019 ruim een halve dag sneller betaald

53 keer gelezen

Amsterdam, 18 maart 2020 – De verbetering van het betaalgedrag heeft zich in 2019 doorgezet: het Nederlandse bedrijfsleven betaalde haar facturen ruim een halve dag sneller dan in 2018. Het duurde vorig jaar gemiddeld 39,5 dagen voordat een zakelijke factuur werd voldaan. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer Betaalgedrag van
bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

“Het is een positief teken dat het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven voor het derde jaar op rij een verbetering heeft laten zien. Bedrijven hoeven hierdoor minder lang op hun geld te wachten, wat goed is voor hun cashflow en werkkapitaal om te kunnen blijven groeien”, zegt John Swaab, Consultant Advanced Analytics bij Graydon. “Met name kleine ondernemers zijn hiervoor erg afhankelijk van hun leveranciers.” Dat het bepalend is door welke leverancier facturen worden betaald, blijkt wel uit de analyse van het betaalgedrag van de diverse sectoren. Graydon noteert een verschil van ruim 5 dagen tussen de snelste en langzaamste betaler. Hoe het betaalgedrag zich in 2020 gaat ontwikkelen zal moeten blijken, zeker nu de economie flink geraakt wordt door de coronacrisis.

Horeca betaalt facturen een dag sneller

Facturen worden nog altijd het snelst betaald door de Horecasector (37,2 dagen). Deze sector - altijd al de snelste betaler – voldoet facturen daarmee een dag sneller dan in 2018 en maar liefst twee dagen sneller dan in 2017. Ook de (semi)Overheid en Cultuur, sport en recreatie behoren tot de snelste betalers: in beide sectoren werden facturen in 2019 na 37,9 dagen voldaan. De Water- en afvalverwerking is de sector die facturen het traagst betaalt: gemiddeld na 42,3 dagen. Dit is echter een kleine verbetering ten opzichte van een jaar eerder (42,5 dagen). Andere trage betalers zijn de Winning van delfstoffen (41,5 dagen), de IT & Communicatie (41,6 dagen) en de Transport en Logistiek sector (41,9 dagen). In vrijwel elke sector is sprake van een verbetering van het betaalgedrag, alleen in de Vastgoedsector (bijna anderhalve dag langzamer) en bij de Winning van delfstoffen (een halve dag langzamer) was in 2019 sprake van een verslechtering van de betaalsnelheid ten opzichte van 2018.


Drenthe, Zeeland en Friesland betalen facturen binnen 39 dagen 

Ook in alle provincies was in 2019 sprake van een verbetering van het betaalgedrag, al zijn de regionale verschillen minder groot: het verschil tussen de snelst en langzaamst betalende provincie is 2,3 dagen. Bedrijven in Drenthe betalen hun zakelijke facturen het snelst, gemiddeld na 38,2 dagen. Drenthe heeft hiermee de koppositie overgenomen van Zeeland en betaalt nu 0,8 dagen sneller dan in 2018. Zeeland is echter ook nog steeds een snelle betaler (38,3 dagen) samen met Friesland (38,4 dagen). Drenthe, Zeeland en Friesland zijn dan ook de enige drie provincies waar facturen binnen 39 dagen worden voldaan. In de overige provincies duurt het tussen de 39 en 40 dagen voordat facturen worden betaald, met uitzondering van Zuid-Holland (40,1 dagen) en Flevoland (40,5 dagen). Flevoland is hiermee opnieuw de traagste betaler, al is wel sprake van een verbetering van een halve dag ten opzichte van 2018. De grootste verbetering noteert Graydon voor Overijssel en Groningen, waar facturen in 2019 bijna 1 dag sneller werden voldaan dan een jaar eerder. 

 

Download hier de volledige Barometer Betaalgedrag 2019