Pers
Geschreven door Gerd De Smyter
Posted on 02-11-2016

Financiële Instellingen stuwen groei in 3de kwartaal 2016

100 keer gelezen

Amsterdam, 3 november 2016 – Het aantal bedrijven in Nederland is tijdens het derde kwartaal van 2016 met 0,4 procent toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het derde kwartaal van 2016 is de bedrijfspopulatie met 11.696 bedrijven gegroeid. De branche Financiële Instellingen is verantwoordelijk voor een kwart van de groei in bedrijvigheid van het Nederlandse bedrijfsleven.

In vergelijking met een jaar eerder is de groei van het aantal bedrijven 42 procent minder. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde het aantal faillissementen met 14 procent. Ook het aantal starters is met 2 procent afgenomen, terwijl het aantal opheffingen met 28 procent is toegenomen .

“De daling van het aantal faillissementen zet zich nog steeds door, terwijl juist het aantal opheffingen blijft stijgen,” constateert Peter Schoenmaker, director Sales & Development bij Graydon. “Dat betekent dat de stabilisatie van het Nederlandse bedrijfsleven aanhoudt. De markt groeit nog steeds, maar de basis is stabieler.”

Voor de berekening van de netto-groei van het Nederlandse bedrijfsleven maakt bedrijfsinformatiespecialist Graydon gebruik van het aantal starters, dat wordt verminderd met het aantal opheffingen en faillissementen.  In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar zien we dat het aantal starters met 9 procent opnieuw is afgenomen, het aantal faillissementen met 12 procent en het aantal opheffingen met 16 procent juist is toegenomen.

Financiële Instellingen verantwoordelijk voor een kwart van de groei Nederlands bedrijfsleven

De grootste netto-groei zien we terug bij de Financiële Instellingen. Deze sector groeide in het derde kwartaal van 2016 met 2.962 bedrijven. Deze sector is daarmee verantwoordelijk voor een kwart van de totale netto-groei van het Nederlandse bedrijfsleven in het derde kwartaal. “Deze sector is op dit moment een motor voor de Nederlandse economie”, aldus Schoenmaker. “Niet alleen groeit de sector het meest in omvang, de Financiële Instellingen zijn samen met de Transportsector de enige sectoren die een grotere netto-groei laten zien dan in dezelfde periode een jaar geleden.”

Q3 2016 1.jpg

De Gezondheid- en Welzijnszorg komt op de tweede plaats met het grootste aandeel in de groei van het Nederlandse bedrijfsleven. De Gezondheid- en Welzijnszorg kent als enige sector een hogere netto groei dan in het tweede kwartaal van dit jaar.

Net als vorig kwartaal zijn de (semi)Overheid en de Landbouw en Visserij de enige sectoren die in het derde kwartaal van 2016 geen netto-groei laten zien. De (semi)Overheid krimpt met één bedrijfsentiteit. De Landbouw en Visserij krimpt met 46 bedrijven in omvang.

Gelderland en Noord-Brabant groeien het hardst

In alle provincies neemt de bedrijvigheid toe, alleen is de netto-groei overal minder groot dan een jaar terug. Koploper is de provincie Noord-Holland. In deze provincie nam het bedrijvenlandschap met 2.383 bedrijven toe.

In relatie tot het aantal actieve bedrijven, ziet Graydon tijdens het derde kwartaal de provincies Gelderland (0,6% netto-groei) en Noord-Brabant (0,5% netto-groei) het hardst groeien. In tegenstelling tot de rest van Nederland, is Gelderland  de enige provincie waar het aantal starters dit kwartaal hoger is dan een jaar geleden. 

Download hier de Gaydon KwartaalMonitor Q3-2016