Pers
Geschreven door Gerd De Smyter
Posted on 16-09-2015

IT&Telecom en leasebranche profiteren sterk van aangekondigde economische groei

188 keer gelezen

Bedrijven actief in de IT en telecom profiteren net als leasebedrijven en uitzendbureaus sterk van de economische groei zoals voorspeld vandaag op Prinsjesdag. Dat blijkt uit een doorrekening van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Sectoren als de bouwnijverheid en energiebedrijven voeren mee de lijst aan als het gaat om de sterkste groeisectoren van de Nederlandse economie. Op regionaal niveau zien we dat de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland tot de sterkste groeiers behoren.

“Door in te zoomen op de Macro-economische Verkenningen en alle groei-indicatoren (koopkracht, overheidsbestedingen, arbeidsproductiviteit,…) van het CPB en deze groeiverwachtingen af te zetten tegen de reële groei de afgelopen jaren, hebben we een model ontwikkeld waardoor we zien wat de economische verwachting betekent voor de belangrijkste sectoren. Omdat we dit kunnen doen op bedrijfsniveau kunnen we ook de regionale groei uitsplitsen en voorspellen”, aldus Barry Delhez, data science expert bij Graydon.

groei.jpg

Bouwnijverheid in de lift

De meeste groei zien we in de IT&Telecom sector gevolgd door leasebedrijven en de uitzendbranche. Dat we de bouw terugzien in de top van sterke groeiers, is verrassend. “Als je alleen naar de allergrootste bouwbedrijven kijkt dan zie je dat de groei nog minimaal is, maar als je uitzoomt naar de gehele branche dan zie je dat vooral de kleinere bouwbedrijven door hun omvang kunnen profiteren van de aantrekkende economie”, aldus Barry Delhez.

Weinig groei goede doelen

Goede doelen, politieke partijen en kerkelijke instellingen profiteren niet of nauwelijks van de aangekondigde economische groei. Ook hobbyclubs, bibliotheken en de sport- en recreatiebranche hebben het ondanks aantrekkende economie lastig.

provincie.jpg

Flevoland koploper

Op regionaal niveau zien we de sterkste groei in de provincie Flevoland, gevolgd door Utrecht en Noord-Holland. Bedrijven in de provincies Friesland, Zeeland en Limburg groeien gemiddeld het minst.  De steden waarin de bedrijven gemiddeld het hardst groeien zijn Almere, Utrecht en Amersfoort.