Pers
Geschreven door Tamara Biemans
Posted on 31-07-2015

Noodweer treft vooral hobbyclubs, zorginstellingen en groothandels

58 keer gelezen

De storm van 25 juli heeft de meeste schade veroorzaakt bij grote bedrijfspanden die een sport- of industriefunctie vervullen en die gelegen zijn aan de rand van stads- of dorpskernen. Dat blijkt uit een onderzoek van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.  Vooral de hobbyclubs, de gezondheidszorg en de groothandel liepen schade op tijdens het noodweer van afgelopen weekend.

storm_meldingen.jpg

Barry Delhez, data science expert bij Graydon: “Voor dit onderzoek hebben we de noodmeldingen die de brandweer binnenkreeg naar aanleiding van de storm op 25 juli (zie boven) gekoppeld aan een postcode en een adres. Uit een analyse van deze gegevens bleek dat in totaal 1.500 Nederlandse bedrijven getroffen waren door stormschade. Via een scoremodel waarmee we tot op het niveau van het bedrijfspand risico kunnen inschatten, creëerden we een overzicht van het type bedrijven en het type bedrijfspanden dat het hardst getroffen wordt door stormschade. We brachten ook in kaart welke regionale gebieden in Nederland het meeste hinder ondervinden van noodweer.”  

Meest getroffen branches

Uit het onderzoek van Graydon blijkt dat vooral hobbyclubs zoals sportverenigingen hard getroffen werden door de storm van 25 juli. Niet minder dan 125 organisaties uit deze branche maakten melding van stormschade. Ook de sectoren gezondheidszorg (82 meldingen), groothandel en handelsbemiddeling (68 meldingen), kunst (62 meldingen) en detailhandel (50 meldingen)   werden hard getroffen.

 

Hier ziet u de volledige top 10 van de ‘meest getroffen branches’:

storm_branches.jpg

Meest getroffen bedrijfspanden

Graydon onderzocht ook welk type bedrijfspanden het meest te lijden hadden onder het noodweer van afgelopen weekend. Het blijken vooral panden met sport- en industriefunctie die stormschade opliepen, gevolgd door panden met bijeenkomst-, gezondheidszorg- en kantoorfunctie. Panden met een winkelfunctie bleken een stuk minder vatbaar voor schade door noodweer. Berekeningen van Graydon wijzen uit dat een bedrijfspand met sportfunctie 6 keer meer kans loopt op stormschade dan een pand met winkelfunctie. Ook hadden oudere panden en panden met grote omvang statistisch gezien meer te lijden onder het noodweer.

Meest getroffen regio’s

Door de noodmeldingen te koppelen aan de adresgegevens van de getroffen bedrijven, kon Graydon ook in kaart brengen welk type regio’s het hardst getroffen wordt door stormschade. Dat blijken vooral gebieden te zijn die in de rand van stads- of dorpskernen. Delhez: “Bedrijven die gelegen zijn in duin-, strand- of afgelegen industriegebied zijn het meest vatbaar. Als we al onze gegevens bij elkaar zetten, mogen we concluderen dat het vooral sportclubs en industriële bedrijfspanden in de rand zijn die tijdens het tijdens de storm van 25 juli hard te verduren kregen.”