Trends, kansen en uitdagingen voor woningcorporaties

Nederlandse woningcorporaties staan voor grote maatschappelijk opgaven. Door de groeiende vraag naar duurzame woningen, de veranderende doelgroep en algehele woningschaarste is er werk aan de winkel. Maar doordat de bouw in Nederland floreert en aannemers een volle agenda hebben, kan het vinden van de juiste leveranciers een uitdaging zijn. Om projecten toch te garanderen willen woningcorporaties daarom het liefst langjarige contracten afsluiten. Aan deze langdurige contracten zijn ook risico’s verbonden. Daarom zien wij, naast verduurzaming en investeringen in nieuwe woningen, ook als trend dat woningcorporaties steeds strategischer moeten omgaan met leveranciersmanagement om de juiste partijen aan zich te binden.

De belangrijkste trends:

  • Verduurzaming van bestaande en nieuwe woningen
  • Investeren in woningaanbod voor de veranderende doelgroep; o.a. ouderen
  • Afkopen derivatenportefeuille met een negatieve waarde
  • Professionalisering van leveranciersmanagement

Graydon partner van woningcorporaties

Als woningcorporatie wilt u enerzijds de kansen van langdurige contracten niet laten liggen, maar daarvoor is wel beter inzicht nodig in hoe een leverancier ervoor staat. Kan een leverancier niet leveren wat hij belooft, dan zorgt dat voor vertraging, extra kosten en mogelijk klachten vanuit huurders. In de nasleep van de economische crisis is er vanuit de maatschappij bovendien behoefte aan transparantie en een goed moreel kompas. Ook daarom moeten woningcorporaties weten met wie ze zakendoen om belangenverstrengeling of reputatieschade te voorkomen. Om woningcorporaties hierbij te helpen, kunt u met de Graydon Leveranciersanalyse uw leveranciersportefeuille inzichtelijk maken. Niet alleen weet u hoe uw huidige leveranciers ervoor staan. Ook krijgt in inzicht in hoe deze leveranciers presteren ten opzichte van elkaar en van de markt. Zo kunt u reputatieschade voorkomen, continuïteitsrisico’s beperken en weet u waar kansen liggen voor betere samenwerkingen en kostenbesparingen.

Woningcorporaties: blogs en infographics

Quick_growth2.1.jpg

[Blog] Strategisch leveranciersmanagement implementeren: een stappenplan

Wanneer een leverancier niet voldoet aan de verwachtingen kan dat grote gevolgen hebben voor uw organisatie. Om negatieve publiciteit en financiële risico’s te voorkomen moet u strategisch leveranciersmanagement dus goed implementeren. Maar hoe doet u dat?

> Lees meer

Risk_management 2.23.jpg

[Blog] Acht tips voor strategisch leveranciersmanagement binnen woningcorporaties

Uitdagingen waar woningcorporaties de komende decennia voor staan, vragen om strategisch leveranciersmanagement. 

> Lees meer

Construction.jpg

[Blog] Uniform relatie-acceptatiebeleid essentieel voor woningcorporaties

Hoe vinden woningcorporaties betrouwbare partners om mee samen te werken? Wat is er nodig voor een professioneel relatie-acceptatiebeleid?

> Lees meer

Financing11.jpg

[Blog] Leveranciersmanagement modellen: Kraljic en Dupont in de praktijk

Door de tijd heen zijn er steeds meer nieuwe leveranciersmanagement modellen bijgekomen. Dit toont aan dat leveranciersmanagement een steeds belangrijkere positie inneemt bij organisaties.  In dit blog leggen we uit hoe u de inkoopportfolio matrix van Kraljic en de Dupont-analyse in de praktijk gebruikt.  

> Lees meer

Financing 2.15.jpg

[Wiki] Leveranciersmanagement

Voor een soepele bedrijfsvoering en tevreden klanten zijn organisaties sterk afhankelijk van hun leveranciers. Leveranciers hebben namelijk veel invloed op de (productie)kosten en levertijden. Lees hier de belangrijkste delen van leveranciersmanagement.

> Lees meer

Credit_management 2.11.jpg

[Blog] Leveranciersmanagement verdient een prominente plek binnen elke organisatie

Om de continuïteit van een organisatie die producten of diensten inkoopt te kunnen waarborgen, is gedegen leveranciersmanagement essentieel. Hoe zet u een transparant en uniform acceptatiebeleid op?

> Lees meer

Visual leveranciersmanagement.PNG

[Infographic] Maak uw leveranciers inzichtelijk

Handvatten die u kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van uw leveranciers. Wanneer u uw leveranciers goed in kaart heeft, kunt u de financiële risico's beperken. 

> Naar infographic

levanalyse.png

[Infographic] Krijg meer inzicht in uw leveranciersportefeuille

Problemen bij leveranciers hebben direct effect op de kwaliteit, de levertijd, productiekosten en de uiteindelijke klanttevredenheid van uw bedrijf. Op dit soort scenario’s wilt u meer grip krijgen, maar hoe? 

> Lees meer