Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Banken geconfronteerd met substantiële kosten verscherpt toezicht

Tijdens de crisis zagen overheden wereldwijd zich gedwongen steun te verlenen aan banken. Om nieuwe misstanden te voorkomen, werd het toezicht op de integriteit van de financiële sector aangescherpt. Het verscherpte toezicht  brengt substantiële extra kosten met zich mee voor Nederlandse banken, zeker nu de overheid voornemend is vanaf 2015 haar bijdrage in de toezichtkosten af te schaffen. Daar komen de kosten van het Europees bankentoezicht nog bovenop. Lees de gevolgen van verscherpt toezicht op banken in dit artikel.

Forse stijging toezichtkosten

Eind vorig jaar berekende Het Verbond van Verzekeraars dat de kosten voor onder toezicht staande financiële ondernemingen de laatste jaren fors zijn gestegen. Bedroeg de totale som aan toezichtkosten in 2000 nog circa 66,2 miljoen euro, in 2013 werden de toezichtkosten voor De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) begroot op circa 214,8 miljoen euro (waarvan 129,5 miljoen voor DNB): een stijging van meer dan 300 procent. 

Verscherpt toezicht betekent rekening voor banken

Voor het verscherpte toezicht van DNB betalen banken dit jaar circa 52 miljoen euro. De overheid levert een bedrage van 19 miljoen euro. Deze bijdrage is met name bedoeld om verscherpt toezicht op de integriteit te financieren. In het regeerakkoord is het voornemen opgenomen om de overheidsbijdrage vanaf 2015 te schrappen. Volgens een nieuwsbericht van DNB zal de totale heffing aan banken hierdoor met circa 10 procent stijgen. Maar Nederlandse banken krijgen volgend jaar nog meer voor hun kiezen. In 2015 krijgen de betrokken banken ook de rekening van de Asset Quality Review (AQR) ter voorbereiding op het Europees bankentoezicht gepresenteerd. DNB heeft de extra kosten voor het doorlichten van de balansen van banken geraamd op minimaal 34,5 miljoen en maximaal 61,7 miljoen euro. 

Controle op de toezichtuitgaven

In een opiniebijdrage in het magazine Bank|Wereld pleit adviseur Hubert Schokker voor een versterking van het toezicht op de toezichtkosten. In zijn bijdrage sluit Schokker zich aan bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die stelt dat minister Dijsselbloem een voldoende prikkel moet behouden om de toezichtbegroting goed te controleren. Ook zou het volgens de vereniging verstandig zijn om de omvang van de kostenstijging van het toezicht ieder jaar te grenzen, en bijvoorbeeld maximaal gelijk te houden aan de inflatie. Daarnaast zou de Algemene Rekenkamer de besteding van de middelen van de toezichthouders kunnen controleren. Tot slot stelt Schokker dat het toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) op een aantal Nederlandse banken niet zou mogen leiden tot een dubbele rekening voor de sector.

  • Meer lezen over verscherpt toezicht op banken? Uit onderzoek van PwC bleek eerder dit jaar dat bankiers wereldwijd wet- en regelgeving als grootste bedreiging zien voor het economisch herstel van de sector. 

Wilt u meer weten over veilig en transparant zakendoen? Ga dan direct naar ons download center en download gratis onze eBooks en Whitepapers!

Ga naar download center 

Gelijkaardige publicaties