Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Drie uitdagingen voor de moderne CFO

Voor de financieel directeur is de wereld complexer geworden, stelde hoogleraar Strategy Fred van Eenennaam onlangs in een interview op CXO.nl. Een typische werkdag van de moderne CFO bestaat allang niet meer alleen uit het opmaken van kwartaalrapportages. Drie trends die het werk van de hedendaagse CFO beïnvloeden:

Uitdagingen van de moderne CFO

Uitdaging 1. Digitale trends

Wat doen we met Big Data, kiezen we voor in- of outsourcing en welk beleid rond sociale media is gewenst? Vraagstukken die volgens Van Eenennaam voorheen niet tot het takenpakket van de Financial behoorden, maar tegenwoordig wel. In een eerder blog schreef ik over de uitdaging van de CFO om het potentieel van Big Data te benutten door allereerst te beschikken over de juiste technologie en capaciteit om gegevens te verzamelen, te verwerken en te analyseren. Naast Big Data verwacht de hoogleraar dat ook nanotechnologie en life science impact zullen hebben op de koers van bedrijven. 

Uitdaging 2. Risk & Compliance

Onder invloed van de vele boekhoudschandalen is het toezicht op het bedrijfsleven de laatste jaren verscherpt. Toezichthouders uit binnen- en buitenland kunnen ondernemingen die niet aan de strenge regelgeving voldoen, zware straffen opleggen. In een artikel op CFO.nl geeft Muriël Rosing, advocaat bij Stibbe, zes tips om te excelleren in compliance. Volgens Rosing is ‘non-compliance’ een reëel bedrijfsrisico en behoren compliance vraagstukken steeds meer tot het domein van de raad van bestuur. Een zware taak voor (onder meer) het financiële hoofd van het bedrijf. Rosing raadt bestuurders aan om medewerkers inzicht te verschaffen in de principes achter de regelgeving, zodat een cultuur ontstaat waarin medewerkers zich bewust zijn van de achterliggende principes en proactief handelen.

Uitdaging 3. Opkomende markten

De CFO is sinds eind 2010 niet zo positief geweest over haar financiële vooruitzichten als nu, bleek deze week uit de CFO Survey van Deloitte. Toch moet hij/zij op haar hoede blijven, waarschuwt Wilten Smit, managing partner bij Deloitte, in het begeleidende persbericht. “Recente ontwikkelingen, zoals de berichten over opkomende markten, zullen zeker impact hebben op internationaal opererende bedrijven.” Ook hoogleraar Van Eenennaam voorspelt dat ‘het hele spel’ internationaler wordt, maar óók nationaler. “Dus niet zoiets van ‘We moeten opkomende markten zoals China en Brazilië betreden’’. Nee, dáár, rechtsachter in dat business park in Shanghai, dáár moeten we zijn.”

The New CFO

IT-trends, verscherpte regelgeving en opkomende concurrentie stellen het hoofd financiën voor nieuwe uitdagingen. Het nieuwe takenpakket van de financieel directeur is lastiger geworden, maar volgens Van Eenennaam ook interessanter. Van Eenennaam is scientic director van het executive program van de Erasmus Universiteit ‘The New CFO’, een lesprogramma dat dilemma’s behandelt waar de moderne CFO mee te maken heeft.

Gelijkaardige publicaties