Artikel
Geschreven door Eveline aan de Wiel
Posted on 14-11-2014

Goed risicomanagement leidt tot betere prestaties

143 keer gelezen
Bedrijven met een goed functionerend risicomanagementsysteem presteren beter dan hun concurrenten. Dat blijkt uit de jaarlijkse Aon Risk Maturity Index. Ondernemingen met een goed risicomanagement hebben over het algemeen een stabielere aandelenkoers, boeken aanzienlijk betere financiële prestaties en reageren veerkrachtiger op onvoorziene gebeurtenissen. 
 

De risk maturity index 2014

Ieder jaar publiceert Aon Global Risk Consulting in samenwerking met de Universiteit van Pennsylvania de Aon Risk Maturity Index. De index geeft inzicht in de ontwikkeling van het risicomanagement en beheersingsprocessen bij ondernemingen. Dit jaar zijn de belangrijkste bevindingen:
  • Het onderzoek bevestigt dat er een direct verband bestaat tussen een hoge Risk Maturity Rating en een stabiele aandelenkoers.
  • Ondernemingen met een goed risicomanagementsysteem worden minder hard geraakt op de aandelenmarkt in de nasleep van onvoorziene incidenten.
  • Er bestaat een rechtstreeks verband tussen de betrokkenheid van het bestuur bij het risicomanagement en de kwaliteit ervan.
  • Ook toont het onderzoek een verband aan tussen prognoses die op risico’s zijn gebaseerd en winstvoorspellingen.

Risicomanagement blijft blinde vlek

De jaarlijkse index toont aan dat er een directe link is tussen een effectief risicobeleid en de financiële prestaties van een onderneming. Daarmee bevestigt het onderzoek opnieuw het belang van goed risicomanagement. Toch valt er op dit terrein nog veel winst te behalen. Zo concludeerden onderzoekers van het Tweede Nationale Onderzoek Risicomanagement in Nederland 2014 eind vorige maand dat organisaties weinig geleerd hebben op het gebied van risicobeheersing. Zorgwekkend, stelden de onderzoekers terecht, omdat gebrekkig risicomanagement wordt beschouwd als een van de oorzaken van de financiële crisis. Hoogleraar Leen Paape, verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en nauw betrokken bij het onderzoek, noemde risicomanagement in een nieuwsbericht ‘een blinde vlek’. Volgens de hoogleraar is er nog flink wat ruimte voor verbetering.
 

Verbeter uw financiële prestaties

Wilt u uw financiële prestaties verbeteren? Begin dan bij het implementeren van een integraal risicobeheersingsbeleid. Ook raadt onderzoeker Paape aan een Chief Risk Officer te benoemen in het bestuur of de directie van uw onderneming. 
 

Meer weten over risicomanagement?

Lees ook mijn eerdere blog over risicobeheersing, het belang van goed risicobeleid en wat er van organisaties wordt verwacht. Of bekijk mijn blogs over de bekende risicomanagementmodellen COSO en M_o_R.
 
Wilt u meer weten over veilig en transparant zakendoen? Ga dan direct naar ons download center en download gratis onze eBooks en Whitepapers!