Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Integriteit bewaken bij snelle groei: leren van Imtech

Begin vorig jaar werd het Nederlandse bedrijf Imtech geconfronteerd met fraude bij projecten in Polen en Duitsland. “Imtech’s governance- en controlemechanismen waren niet langer in verhouding met de omvang en complexiteit van de business,” constateert de technisch dienstverlener in zijn onlangs verschenen Sustainability report 2013.

Door de fraudezaken kreeg het Nederlandse bedrijf flinke klappen op de aandelenbeurs. Hoe bewaak je de integriteit bij snelle groei?

Risicobeheer en integriteit

Sinds de crisis wordt van ondernemers in toenemende mate verwacht dat ze integer handelen, keuzes kunnen verantwoorden en transparant zijn, schreef ik in een eerder blog. Ik gaf ondernemingen het advies om integriteit onderdeel te maken van de bedrijfscultuur en een heldere gedragscode in te voeren. De confrontatie met onregelmatigheden binnen Imtech hebben het belang van integriteitsbeleid en bedrijfsethiek bij snelle groei nog eens onderstreept. “Imtech has expanded rapidly during the last ten years,” stelt het bedrijf in zijn recente sustainability report. “By introducing new programmes and procedures we are raising the ethical and safety awareness of the entire group.” Wat kunnen andere ondernemingen leren van Imtech als het gaat om integriteit en risicobeheer?

De verscherpte bedrijfsethiek van Imtech

In een jaar tijd heeft Imtech de focus op de bedrijfsethiek flink aangescherpt. Zo werden alle managers verplicht een training te volgen in zakelijke ethiek, stelde elke afdeling een compliance officer aan en werd het belang van bedrijfsethiek nog eens benadrukt in het bedrijfsmagazine dat werd verspreid onder ongeveer 26.000 werknemers. Daarnaast paste Imtech zijn klokkenluidersbeleid en Code of Conduct aan, gebaseerd op de bedrijfsprincipes integriteit, loyaliteit en kritisch denken, "with the intention of helping every employee understand and follow relevant compliance and integrity rules and know when and where to ask for advice or report a breach of the Code".

Gebalanceerde berichtgeving

Een andere les voor Imtech bleek uit de media-analyse die het bedrijf vorig jaar heeft uitgevoerd, zo meldt het sustainability report. In 2013 verschenen in totaal 1.253 artikelen over Imtech in Nederlandse kranten. In de eerste helft van het jaar was 64 procent van de artikelen (licht) negatief. Journalisten schreven met name over de zogenaamde ‘goednieuwscultuur’ van Imtech. De analyse heeft Imtech geleerd in het vervolg te berichten op basis van volledige en betrouwbare data, op een gebalanceerde wijze, zowel over goed als over slecht nieuws.

Wilt u meer inzicht in de mate waarin integriteit onderdeel is van de bedrijfscultuur van uw onderneming? Volg de checklist van accountantskantoor BDO.

Gelijkaardige publicaties