Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 11-09-2013

MKB-financiering: Grote jongens aan zet bij OOK

82 keer gelezen

De financiering van het MKB is hot. Crowdfunding, MKB-obligaties, kredietunies, alles is in beweging. Begin deze week werd nog een nieuw crowdfunding-platform gelanceerd, Fundyd, en gisteren dook er weer een nieuwe investeringsmaatschappij op, genaamd OOK.
 

Ondernemend Oranje Kapitaal

OOK staat voor Ondernemend Oranje Kapitaal en is een initiatief van een aantal vooraanstaande Nederlandse ondernemers en ondernemingen. Onder andere ING-topman Jan Hommen en FrieslandCampina-topman Andre Olijslager hebben zich gecommitteerd aan OOK. De bedoeling is in korte tijd 100 miljoen euro bij elkaar te brengen zodat in 2014 begonnen kan worden met het daadwerkelijke uitlenen aan en participeren in Nederlandse MKB-bedrijven. OOK richt zich voornamelijk op het segment boven de €250.000, de grotere bedrijven die financieel gezond zijn en willen groeien. Daarnaast wordt er 10% van het fonds gereserveerd voor start-ups.
 

NEOS Business Finance BV

Hoewel het initiatief van OOK welkom is, is het bepaald niet origineel. Het in Rotterdam opgerichte NEOS doet eigenlijk precies hetzelfde. NEOS Business Finance heeft het CCF opgericht, het Capital Credit Fund, en mikt hiermee op dezelfde doelgroep als OOK, namelijk leningen boven de €250.000. NEOS richt zich ook op gezonde bedrijven met groeiambities en gaat zelfs nog een stapje verder door zwakke sectoren als vastgoed en horeca uit te sluiten. Daarnaast heeft NEOS een participatieprogramma voor financiële dienstverleners die via NEOS het MKB kunnen ondersteunen bij hun werkzaamheden.
 

Financiering groter MKB is hip

Het grotere MKB mag zich dus verheugen in toenemende belangstelling van kredietverschaffers. Dat is een prachtige ontwikkeling en zolang de rente aan de lage kant blijft en de economie niet te ver terugvalt, zal er waarschijnlijk alleen maar meer interesse komen van investeerders die ook wel 7% rendement willen maken in plaats van een schamele 2% op een spaarrekening.
 

Nieuw landschap voor MKB-financieringen

Er ontwikkelt zich zo langzamerhand een compleet nieuw landschap voor de MKB-financieringen. De kleinere leningen (tot €100.000) worden gedekt door middel van kredietunies en crowdfunding terwijl de grotere leningen (boven de €250.000) terecht kunnen bij investeerders als NEOS en OOK. Het middensegment komt er nog bekaaid vanaf, evenals de economisch slecht draaiende sectoren als vastgoed en horeca.

Kleinere leningen zijn voor banken en investeerders vaak niet interessant omdat de opbrengst niet opweegt tegen de kosten en de risico’s. Uiteindelijk zullen we toch toe moeten naar een financieringsvorm waar banken de bulk van het geld lenen tegen een lagere rente, maar wel met voldoende onderpand; en private investeerders de kapitaalbehoefte aanvullen tegen een hogere rente, maar wel achtergesteld.

Banken moeten daarom niet langer verstoppertje spelen maar actief gaan meewerken aan de nieuwe financieringsvormen.