Kwartaalmonitor
Terug naar overzicht
blog

MVO-risicomanagement in 6 stappen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zit steeds meer in de genen van Nederlandse ondernemers. Toch is de bekendheid onder bedrijven met de internationale richtlijnen voor zakendoen met respect voor mensenrechten en milieu beperkt, constateert de Sociaal-Economische Raad (SER). “De afspraken zijn er,” stelt voorzitter Wiebe Draaijer, “nu is de implementatie nodig.”

Om bedrijven te helpen, heeft de SER een online stappenplan ontwikkeld met concrete richtlijnen om aan de slag te gaan met MVO-risicomanagement

MVO-risico’s

Kinderarbeid, extreem lange werktijden of levensgevaarlijke werksituaties: voor veel Nederlandse bedrijven lijkt het een ver-van-mijn-bedshow, maar bedrijven die internationaal zaken doen, moeten wel degelijk voorbereid zijn op dergelijke MVO-risico’s. Zo stelde Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie eind vorig jaar nog Kamervragen over een documentaire waaruit zou blijken dat veel Turkse kinderen meewerken aan de productie van schoenen, onder meer voor de Nederlandse markt. Hoewel steeds meer bedrijven weten dat van hen wordt verwacht dat ze zakendoen met respect voor milieu en mensenrechten, blijkt de bekendheid met internationale afspraken, zoals de OESO-richtlijnen, beperkt, constateert de SER.

Omgaan met risico’s

Om ondernemers te helpen, heeft de SER een online stappenplan ontwikkeld met concrete handvatten om MVO-risicomanagement vorm te geven. Dat het managen van MVO-risico’s niet eenvoudig is, bleek vorige week tijdens een werkconferentie over dit thema. Zo kunnen bedrijven volgens Roel Nieuwenkamp, voorzitter van de OECD Working Party on Responsible Business Conduct, niet zomaar besluiten geen zaken meer te doen met een bepaald bedrijf vanwege kinderarbeid, omdat daar vaak hele gezinnen mee getroffen worden. “Zonder een structurele aanpak, gericht op het gebied van onderwijs en verbetering van de omstandigheden ter plaatse, is de kans groot dat de kinderen op zoeken moeten gaan naar werk onder nog slechtere omstandigheden.” Het advies van Nieuwenkamp: “Blijf en verbeter de lokale situatie.”

Stappenplan

Het online stappenplan leidt ondernemers in zes stappen naar de implementatie van MVO-risicomanagement, gebaseerd op internationale richtlijnen. Iedere stap wordt verduidelijkt met voorbeelden en praktische instrumenten, zoals handleidingen. Meer ondersteuning is onderweg. In opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken werkt KPMG Sustainability momenteel aan een MVO Sector Risico Analyse. Volgens minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is de analyse in feite een due diligence-onderzoek voor de BV Nederland. Onderdeel van het onderzoek is de identificatie van MVO-risico’s en het selecteren van sectoren met hoge risicoprofielen. Op basis van de analyse kan vervolgens worden gekomen tot verbeteringen op MVO-gebied, stelt de minister in een Kamerbrief. De MVO Sector Risico Analyse wordt 1 juni 2014 verwacht.

Nu al aan de slag met MVO-risicomanagement? Volg het online stappenplan van de SER.

Gelijkaardige publicaties